Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 000 деца от Пловдив и областта чуха първия звънец

Над 68 000 ученици в Пловдив и областта прекрачиха прага на училищата. За първи път близо 6000 първокласници чуха учебния звънец. 

След първия звънец ще продължи да се ремонтира само СУ "Любен Каравелов" в Пловдив, където текат довършителни дейности. 

В Пловдив има 16 нови специалности през учебната 2019/2020 година. Дуалните паралелки са три пъти повече от миналата година, те са в професионалните гимназии, както и в едно средно училище в Лъки, където бизнесът в минната индустрия търси кадри. 


Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова въведе първокласниците в Средно училище „Димитър Матевски“ в Пловдив, където преди година стартира националната кампания „Мисията е възможна“. 

Тя е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и целта й е да покаже добрите примери, свързани с деинституционализацията на грижите за деца в България и да промени негативните нагласи в обществото.

До момента сме обхванали 22 града в страната със стотици деца. Целта е да покажем, че децата без семейства или с тежки увреждания,  живеят не само в добри битови условия, ходят редовно на училище, но и имат достатъчно приятели, които им помагат в ежедневните дейности, заяви Зорница Русинова. 

През последната година в България са затворени още 5 домове за сираци, а 160 деца са настанени в нови центрове при по-добри условия. В Пловдив закритите домове са 2, а 60 деца вече са преместени в центрове.

Заместник-министър Русинова подчерта, че Средно училище „Димитър Матевски“ е един от добрите примери.

В жилищен район „Тракия“ има два центъра от семеен тип за деца. И училището е поело патронаж. Считаме, че това е един достоен пример, който би могъл да послужи пред много деца и родители. И да покажем, че децата, които са в центровете, не са по-различни от останалите. Те също трябва да бъдат подкрепени от децата, с които ходят на училище и от съседите. Така те ще се чувстват пълноценни в ежедневието си,  коментира Русинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов  няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категорична, че не може при 40-градусовите жеги да се..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11