Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От афиша на театралния фестивал "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Луда трева“ по Йордан Радичков  на театрална работилница „Сфумато“ ще се играе на голяма сцена на Пловдивския театър. Сценичната версия и режисурата са на Маргарита Младенова, с концепцията, че всичко трябва да се събира, запазва  и пренася във времето, включително и цялата сиромашия и сухоежбина. Въпросът е,  ако  животът се размножи отново,  и подобно на Ной, който събра и пренесе през потова в своя ковчег цялата твар на земята, то ако животът се размножи отново, то той получи ли се?
В Камерната зала гостува Народния театър с представлението „Спускане от връх Морган“  от Артър Милър.  Между актьорите са Валентин Ганев и Параскева Джукелова. Режисьор е Николай Ламбрев – Михайловски, който формулира кода на спектакъла: човек може ли да прекрачи границата на зъдлжителното лицемерие, в което системата ни вкарва, но лицемерието е основният закон, в който нашият свят съществува.  Любов, пабота, приятелство...истината винаги е оспорима. 

В рамките на фестивала, в галерия U.P.A.R.K. ще се състои премиера на книгата „Театралният режисьор Слави Шкаров“ от Йордан Георгиев. Ще участват акьтори, певци  имузиканти. 

В звуковия файл е интервюто с Маргарита Младенова за спектакъла "Луда трева" по Радичков. 


Още от категорията

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. оставили БГ-туристите в "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34