Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Удостоиха посмъртно Лука Станчев със званието "Почетен гражданин на Пловдив"

Известният пловдивски общественик Лука Станчев посмъртно се удостоява със званието "Почетен гражданин на Пловдив". Това реши единодушно ОбС на Пловдив, който прие предложението, внесено в местния парламент от 29 общински съветници от различни политически групи. 

В мотивите си те посочиха, че през 1996 г. Лука Станчев е възстановил "Пловдивски граждански клуб" - първата неправителствена организация в България, създадена през 1863 г.  Чрез нея са подкрепени реставрацията на Джумая джамия в Пловдив, а също и на иконостаса на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул.  С активното участие на Гражданския клуб е позлатен куполът на Желязната църква. 

Съветниците припомниха, че Лука Станчев, е организирал и множество културни мероприятия. Божидар Здравков от групата на „Реформаторския блок“ подчерта, че дейността на Лука Станчев трябва да бъде за пример за бъдещите поколения.

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти

С церемония и символична първа копка днес бе даден старт на строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти. Началото на изграждането на ГКПП при Рудозем сбъдва мечтата на няколко поколения родопчани от двете страни на границата.  Това посочиха представители на българските и гръцки институции, ангажирани в проекта за откриване на граничен пункт,..

публикувано на 24.01.20 в 18:14

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 24.01.20 в 18:11

Близките на болни от Дома за хора с деменция не искат "покрай мокрото да изгори и сухото"

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните. Това заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев пред близки на настанените в Центъра за възрастни хора с деменция към Комплекса за социални услуги „Свети Георги“. Над 25 роднини се отзоваха на поканата му..

обновено на 24.01.20 в 17:54

Рецидивист обра бензиностанция в Труд, вече е в ареста

Рано тази сутрин е обрана бензиностанцията в село Труд. Крадецът, въоръжен с газов пистолет, е задигнал 1500 лв от касата. Извършителят вече е задържан, съобщи директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Мъжът е бил маскиран с противогаз и въоръжен с газов пистолет, с който е произвел един изстрел. Касиерът на..

публикувано на 24.01.20 в 16:30

Потушиха бързо пожар в автоморга на Кукленско шосе

Пожар избухна в депо за разфасоване на бракувани автомобили на Кукленско шосе в Пловдив.  Сигналът е получен преди 12 часа и на мястото са изпратени три противопожарни коли от районните служби в града.  Пожарът е потушен. По първоначални данни няма пострадали хора.   Огънят вероятно е тръгнал от газовите горелки, които се използват за рязането..

обновено на 24.01.20 в 16:18

Свързани новини

Изпратихме една от емблемите на Пловдив - Лука Станчев

Днес се простихме с председателя на Гражданския клуб - Пловдив Лука Станчев, който почина на 19 януари на 83 години.  Той бе сред най-известните пловдивчани, дългогодишен университетски преподавател и изследовател. Имаше интереси в областта на историята и религията.   Беше неуморен пътешественик и фотограф.  Лука Станчев беше организатор..

публикувано на 21.01.19 в 14:21