Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Абсолютният закон във финансите е рискът

Данните на НСИ за първото тримесечие коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него 3.5 % БВП не звучи толкова оптимистично, защото трябва да бъде доста повече, за да достигнем по-богатите от нас в ЕС. Сравнението идва от десетгодишния период след кризата 2009-та година. Фактите сочат, че няма растеж от над 4% на година. Предишните 10 години имаме по 7-8 % ръст на човек за определени тримесечия, и за цели години.

Да, хубаво е, че има нарастване на икономиката, малко по-бързо е от ЕС като цяло, но може много по-добре. Растежът тази година почти изцяло се крепи на нарастващия износ и спадащия внос от другата страна. Най-важният фактор е капиталообразуването във всичките му форми. Това е човешкият капитал, общественият капитал- институциите на държавата, които да подреждат отношенията на хората в стопанската сфера. В този пейзаж е и избора на главен прокурор, той е част от институционалната среда в страната. Като ги погледне човекп тези неща, никак не е много обещаваща картината.

Георги Ганев посочи, че няма намаление на регистрираните безработни през август спрямо юли месец по сезонни причини. Нивата са ниски, но нещо в икономиката се случва.

Достигане на някакъв край на способността на пазара на труда да наема нови хора. Безработицата е странен индикатор и не бива много да се влага в него като смисъл. По-обективен показател е брой заети. Броят на заетите не се увеличава, така българската икономика не успява да генерира нови работни места вече почти година.  

Г-н Ганев коментира и ниските лихви по депозитите на банките, като подчерта, че се стига до криза. Това е краят на цикъла, който се дължи на кредитна експанзия и води до надуване на балони и се налага свиване в последствие.  

Когато централните банки свалят до безумно ниски нива лихвите и ги държат там дълго време, което се случва с ЕС, САЩ, Япония и в целия свят, дори в Швейцария и еврозоната част от политиковите лихви са отрицателни. Тогава спестяванията на хората в банките насят изключително ниска доходност до отрицателна. Абсолютният закон във финансите е,ако искаш по-голяма доходност, трябва да поемеш по-голям риск.  Това е проблемът с активната агресивно потискаща надолу лихвите парична политика.

Относно избора на главен прокурор Георги Ганев каза, че състезание няма, няма конкуренция и възможност за сравнение.  

През последните години с моите колеги разсъждаваме за дългосрочните заплахи пред българската икономика и нейната способност да расте, в крайна сметка опираме до върховенството на правото. Основният противник на върховенството на правото в България е прокуратурата. Всеки български бизнесмен да внимава, защото тази прокуратура ще му бръкне в бизнеса.

Интервюто с икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е в звуковия файл.


Още от категорията

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!

Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове.  Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди..

публикувано на 01.12.20 в 16:56

Джипита в Пловдив издадоха първите електронни направления за PCR

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Системата за издаване на електронни направления за PCR вече работи и беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника. Тя съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а..

публикувано на 01.12.20 в 15:53

Най-успешната формула - карантина до ваксинирането

„Смятам, че  ваксините  ще имат ефект. Данните на фирмите, които са провели изпитанията, са доста убедителни“. Това подчерта акад. Ангел Гълъбов. По думите му, времето за откриването и тестването на някои от ваксините, като английската, свързана с университета  Оксфорд, и другата - с участието на двама германски турци, е било напълно..

публикувано на 01.12.20 в 15:25

Проектът "Запази ме" вече се изпълнява в Пловдив

Финансовата подкрепа за работици и служители ще е за не повече от 60 дни, след наложените ограничения заради Ковид-19. Как и кой има право, повече  информация за проекта на МТСП - от   Фани Николова , директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив.  Също и мненията на пловдивчани , на които им предстои да останат без работа заради..

обновено на 01.12.20 в 10:14

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините. Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са..

публикувано на 01.12.20 в 09:59