Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Абсолютният закон във финансите е рискът

Данните на НСИ за първото тримесечие коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него 3.5 % БВП не звучи толкова оптимистично, защото трябва да бъде доста повече, за да достигнем по-богатите от нас в ЕС. Сравнението идва от десетгодишния период след кризата 2009-та година. Фактите сочат, че няма растеж от над 4% на година. Предишните 10 години имаме по 7-8 % ръст на човек за определени тримесечия, и за цели години.

Да, хубаво е, че има нарастване на икономиката, малко по-бързо е от ЕС като цяло, но може много по-добре. Растежът тази година почти изцяло се крепи на нарастващия износ и спадащия внос от другата страна. Най-важният фактор е капиталообразуването във всичките му форми. Това е човешкият капитал, общественият капитал- институциите на държавата, които да подреждат отношенията на хората в стопанската сфера. В този пейзаж е и избора на главен прокурор, той е част от институционалната среда в страната. Като ги погледне човекп тези неща, никак не е много обещаваща картината.

Георги Ганев посочи, че няма намаление на регистрираните безработни през август спрямо юли месец по сезонни причини. Нивата са ниски, но нещо в икономиката се случва.

Достигане на някакъв край на способността на пазара на труда да наема нови хора. Безработицата е странен индикатор и не бива много да се влага в него като смисъл. По-обективен показател е брой заети. Броят на заетите не се увеличава, така българската икономика не успява да генерира нови работни места вече почти година.  

Г-н Ганев коментира и ниските лихви по депозитите на банките, като подчерта, че се стига до криза. Това е краят на цикъла, който се дължи на кредитна експанзия и води до надуване на балони и се налага свиване в последствие.  

Когато централните банки свалят до безумно ниски нива лихвите и ги държат там дълго време, което се случва с ЕС, САЩ, Япония и в целия свят, дори в Швейцария и еврозоната част от политиковите лихви са отрицателни. Тогава спестяванията на хората в банките насят изключително ниска доходност до отрицателна. Абсолютният закон във финансите е,ако искаш по-голяма доходност, трябва да поемеш по-голям риск.  Това е проблемът с активната агресивно потискаща надолу лихвите парична политика.

Относно избора на главен прокурор Георги Ганев каза, че състезание няма, няма конкуренция и възможност за сравнение.  

През последните години с моите колеги разсъждаваме за дългосрочните заплахи пред българската икономика и нейната способност да расте, в крайна сметка опираме до върховенството на правото. Основният противник на върховенството на правото в България е прокуратурата. Всеки български бизнесмен да внимава, защото тази прокуратура ще му бръкне в бизнеса.

Интервюто с икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е в звуковия файл.


Още от категорията

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54

Седма акция "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Седма за Пловдив акция "Капачки за бъдеще" ще се проведе тази събота на 24 октомври.  Инициативата събира пластмасови капачки  за закупуване на кувьози в страната. Организаторът за Пловдив Владимир Стефанов каза, че включването му в тзи кауза е след кто се е наложило неговият син  да  бъде дълто време в кувьоз. Той  припомни,  че в първата акция..

публикувано на 23.10.20 в 11:32