Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Охранители и камери "бдят" за сигурността и антиките на пл. "Централен"

| обновено на 18.09.19 в 13:21
4
Снимка: Ж.Танчева

На площад „Централен“ е монтирано ново табло за управление на фонтаните с 15 програми на три режима. Кметът Иван Тотев показа днес как работи устройството и призова гражданите на Пловдив да го пазят, защото с него се регулира както водата, така и цветовете на осветлението вечер. 

Таблото работи от 8.00 до 24 часа и  автоматично на всеки 40 секунди променя вида на фонтаните, ако няма подадени заявки от хората. 

Водните зони са в съседство, има и монтирана зона подобна на река, демонстрира кметът като влезе във водното пространство, където има разположени керамични плочки.

Площадът  вечер има осигурена жива охрана, до дни ще има и нови камери, обеща Тотев. Той подчерта, че двете водни площи са много ангажиращи и са направени много плитки, за да може посетителите да съпреживеят направеното. 

Площадът е направен така, че да служи на хората, това е мултифункционално пространство и може да се ползва за всичко. Хората могат да се забавляват един час на разходка, каза Иван Тотев. Той подчерта, че има десетки заявления за събития на площада и се налага да има строга селекция. Площадът е уникален и е много умно измислен. Освен това отводняването му е на изключително ниво, което е умело проектантско решение да остане скрито, допълни кметът.

До дни ще бъде монтирано и археологическо табло - бронзов макет, което нагледно ще обяснява, че Форумът на площада е от предримско време, и става въпрос за управлението на траките по нашите земи, каза Тотев. Той подчерта, че макетът е голям, с размери три на четири метра. Текстът е  на арх. Румяна Пройкова и на археолог Елена Кесякова.

Галерия

Още от категорията

Задържаха 16 годишен в пробация, поругал надгробни плочи

В Първомай задържаха 16 годишен, посегнал на 4 надгробни плочи в гробищния парк на града. Те били съборени, счупени на парчета и върху тях личали удари с тъп предмет.  Младежът, който е криминално проявен и изтърпяващ наказание «пробация», признал за поругаването в гробищния парк. Какви са мотивите му, обаче, полицията не съобщава.  Образувано е..

публикувано на 26.02.20 в 20:57

В Калековец задържаха осъждан за 4 кражби

31 годишен рецидивист, жител на Калековец, беше задържан от криминалисти от РУ Труд броени часове след като откраднал множество вещи от къща в същото село. Той е осъ ждан за кражби вече 4 пъти, като три от тях са в условията на повторност, съобщиха от пловдивската полиция. Последното му наказание е лишаване от свобода за 8 месеца. То вече е изтърпяно и..

публикувано на 26.02.20 в 18:57

Започва изпълнението на водния цикъл и ремонтът на ПСОВ

Община Пловдив и обединение от фирми подписаха днес договора за модернизацията на пречиствателната станция. Проектът се осъществява с финасовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” и е част от Водния проект на Пловдив. Реконструкцията има за цел да се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи в р. Марица. Общата стойност..

публикувано на 26.02.20 в 16:48
инж. Десислава Георгиева - директор на РИОСВ Пловдив

Ревизоро назначи нов директор на РИОСВ - Пловдив

Сменен е директорът на РИОСВ Пловдив Божидар Илиев, който зае поста преди 19 дни на мястото на уволнения доц. Стефан Шилев. Новината съобщи министърът на екологията Емил Димитров с обяснението, че не желае Илиев да носи отговорност за откритото преди няколко седмици незаконно сметище в Садово. Днес освободих директора на РИОСВ..

публикувано на 26.02.20 в 16:32

Шефовете на "Лъки инвест" на свобода срещу парична гаранция

Директорът на Лъки инвест и началникът на хвостохранилището са освободени от ареста срещу парични гаранции от по 5000 лева, съобщиха от Районната прокуратура в Асеновград. На Любен Васев и Румен Караисенов са повдигнати обвинения за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска като по този начин са застрашили живота и здравето на хората...

публикувано на 26.02.20 в 14:55