Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва обстоен анализ преди да се правят промени в НПК и НК

Снимка: Капитал

Самопризнанията няма да намаляват присъдата за тежко престъпление, решиха депутатите от комисията по правни въпроси в НС. На първо четене вчера те одобриха и четирите законопроекта - нa БCΠ, ГЕРБ, Обединени патриоти и "Boля", ограничаващи възможността за по-леки наказания при самопризнания. Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че подкрепя премахването на съкратеното производство при дела за умишлени убийства и тежки телесни повреди, с което присъдата се намалява автоматично с една трета. Тепърва предстои промените в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат обсъждани и гласувани в пленарна зала.

Адвокат Михаил Екимджиев е категоричен, че промените трябва да се направят след обстоен анализ на опита, който има от 2006 година, когато беше въведено съкратеното съдебно следствие. Той припомни, че тогава промените са направени също под натиска на хора, които протестираха, че с десетилетия не могат да бъдат осъдени убийците на техни близки. Или че убийците на техните близки биват оправдавани, тъй като няма достатъчно доказателства.

По тази причина - тогава беше въведено съкратеното съдебно следствие, което дава възможност, ако обвиняемия признае вината си в престъплението, в което е обвинен, то да приключи бързо и съответно той да получи по-леко наказание. Това гарантираше по-висок брой присъди и по-бързо приключване на делата. И това даде някакви резултати, припомни адвокат Михаил Екимджиев.

Той подчерта, че е необходим сериозен анализ преди да се пристъпи към промените.

Така се прави в нормалните държави. Трябва да се прецени кое е по-малкото зло. От 2006 година до този момент има богат опит. Нека да се анализира – в колко дела това е довело до осъждане на обвиняемите, защото в много случаи в началото на наказателния процес, не е ясно дали доказателствата ще стигнат. Има риск, ако няма такова производство, някои изверги да се разминат с оправдателни присъди, защото те няма да имат никакъв стимул да признаят вината си. Така поемаме риска да има неосъдени убийци. Да, неморално е садистични убийци да бъдат наказвани меко, това също е проблем. Но за да има баланс – трябва да се направи един задълбочен анализ, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Цялото интервю с адвокат Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33