Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две пиеси и книгата „аз/ОСТАВА“ в "Сцена на кръстопът" днес

| обновено на 20.09.19 в 10:51

„Зверското синьо“ от Филип Ридли е спектакълът с участието на студенти от класа на проф. Стефан Данаилов, които ще го  представят в „Сцена на кръстопът“ тази вечер от 19 часа. В Камерната зала на  Пловдивския театър те ще пресъздадат 60-те години като най-бляскав миг от исторята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те като диско топка, която изкривява действителността. Режисьор е Сава Драгунчев – асистент на проф. Данаилов. 

На голяма сцена гостува копродукцията на  унгарският театър Малко театро от Будапеща и Кукления театър в Сливен. Те представят спектакъла „Цъфнали очи“ по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент“. 

Режисьор е Габриела Хаджикостова. В програмата на театъра често влизат текстове от български автори, които се представят синкретично в съчетание на различни изкуства.

В рамките на фестивала в галерия U.P.A.R.K ще се състои премиера на книгата „аз/ОСТАВА“ с участието на Георги Георгиев / Жоро от Остава/.

В интервю за Радио Пловдив Сава Драгунчев, който е режисьор на спектакъла "Зверското синьо" с класа на Стефан Данаилов, разказа, че въпреки, че драмаургът Филип Ридли е от най-известните съвременни английски драматурзи, у нас се поставя за първи път. Пиесата е препоръчана   от английски актьори, които са участвали в "Сцена на кръстопът". След две премиери в Лондон, третото и поставяне е в България.

"Сцена на кръстопът" се закрива на 22 септември със спектакъла "Актрисата" от Питър Куилтър. Постановката е на Стефан Данаилов, той играе на сцената заедно с Аня Пенчева. 

Стефан Данаилов ще дойде ден по-рано преди представлението в Пловдив, защото иска да гледа любимия си град и да нацелува града и пловдивчани, каза Сава Драгунчев, който е дългогодишен асистент на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. А спектакълът  на Народния театър "Актрисата" е за любовта към театъра. В него Стефан Данаилов играе ролята на бохема, който идва да отвлече Аня Пенчева.

Цялото интервю със Сава Драгунчев е в звуковия файл. 


Още от категорията
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. са оставили БГ-туристите в Пловдив през изминалите две години

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23.05.2020г. бяха представени следните заглавия: Р убрика „Напълно непознати“ Жан-Пол Сартр. Стената. 215 стр., ок. 4А, Фама, 2020. Йозеф Рот. Пътуване из Украйна и Русия. 154 стр., ок. 2А, Аквариус, 2020. Неда Антонова. Безмълвие. 304 стр., ок 4А, Хермес, 2020. Иван..

публикувано на 24.05.20 в 15:06