Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Грешка е местните избори да са битка на недоволните

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Очаквано след като от ГЕРБ обявиха листата си за общински съветници, коментарите идват със залози за това с колко управляващата партия ще победи в Пловдив. Едни изчакват, други прогнозират 30 плюс процента, но реалността е за битка. Защото във втория български град не само трафикът пречи за бързото икономическо развитие, поне по джоба си всеки пловдивчанин усеща как живеем тук. 

С политолога Георги Киряков говорим за партийните страсти преди местните избори, а също и за кризисните решения, които СЕМ трябва да вземе за събитията в БНР.

Георги Киряков каза: Страстите в големите градове се фокусират само до големия град София. За другите има някакво напрежение, но то е далеч от това, което се случва в столицата, защото тук изборите се представят като битка за България, за реферундам за и против управлението на Бойко Борисов, между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. 

Другите градове остават на по-заден план, което е грешно, защото местните избори означават предлагане на решения за местни проблеми. За хората е важно да се оправят проблемите на тяхното населено място. 

По повод на изледване на агенция "Тренд", което посочва, че българите не знаят за откриването на заводи у нас: Това означава, че този ПР от джипа не работи дълго време или, че работи по-малко отколкото на Бойко Борисов му се иска. Хората в стремежа си към собствения си живот и свързването на двата края, сега малко се интересуват от важни новини, като откриване нови заводи, но това са инвестиции, работни места, благоденствие. Вчера например се сключи и милиарден договор за строителството на отклонението на Турски поток от България за Сърбия. Никой обаче не се заинтересува. 

За Пловдив: Битката ще е трудна, но с предизвестен край, твърде вероятно е Славчо Атанасов да спечели този вот. Възможно е ГЕРБ да загуби изборите в един голям град, макар в полза на своя коалиционен партньор.

За събитията в БНР: Със сигурност ще продължат скандалите, и то с един проблем, защото човекът, който стои в основата продължава да не вижда проблем, в това което се е случило и в това, което е взел като решение. Говоря за генералния директор на БНР Светослав Костов. Скадалът ще продължи да тлее, но развръзката ще бъде едва тогава, когато се разкрие кои са хората оказвали натиск. Този политически натиск дискредитира Прокуратурата на Република България като независим орган. 

Още от категорията

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии

Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен. А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива. Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с..

публикувано на 21.10.20 в 16:44

Правителствата наказват хората с нелогични анти-ковид мерки

Нелогично от медицинска и научна гледна точка е решението да се носят маски на открито, коментира пред Радио Пловдив доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН   "Дискотеките, заведенията ще продължат да работят, а когато хората влязат в тях ще трябва да си ги свалят, което прави тази мярка..

публикувано на 21.10.20 в 16:26

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.  Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата.  На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен..

публикувано на 21.10.20 в 11:51

Липсата на адекватен разговор за Ковид-19 поощрява невежеството

Центърът за анализ и кризисни комуникации публикува критична позиция за начина, по който управляващите артикулират  ситуацията с Ковид-19.   У нас налице реално се развиват три кризи: здравна, икономическа и политическа, отбелязва анализът. И прави извод, че и трите водят до упадък на доверието в институциите.  Опасната тенденция, изведена от..

публикувано на 21.10.20 в 11:14

Ресторанти и клубове не приемат нови ограничения за бизнеса им

Днес предстои среща на Областния кризисен щаб - Пловдив със собствениците на ресторанти и нощни заведения. Темата е възходящия ход на заразата с коронавирус и противоепидемичните мерки. В аванс за коментар по темата потълсихме мнението на двама представители на бранша.  Деян Найденов управлява 11 нощни заведения в Пловдив. Той твърди ,   че няма..

публикувано на 21.10.20 в 09:35