Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суинг джаз на Римския стадион

Суинг джаз в  “Дни на музиката в Балабановата къща” на 22 септември на Римския стадион.

Суингиращата формация SWING ALL STARS JAZZTET ще представи на Римския стадион  музиканти от различни поколения, родени и/или започнали кариерата с и в Пловдив, доказали се на националната и международна сцена.  В програмата са включени пиеси от Златната ера на джаза - сред композиторите са имената на Джордж Гершуин, Коул Портър, Ървинг Бърлин, Фетс Уолър. 

Концертът SWING ALL STARS JAZZTET е от програмата на есенното издание на юбилейния 10-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 година.  Входът е свободен.   Събитието е включено в „Празници на Стария град“2019. 

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Америка за България, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.                              Суинг, наричан още суинг джаз или суинг музика, е музикален стил, който се развива в началото на 30-те години на 20-и век и се налага като отделен стил през 1935 г. в САЩ. През 1932 г. Дюк Елингтън прави композицията It Don’t Mean A Thing, If It Ain’t Got That Swing (Ако няма суинг, няма смисъл). Суингът се отличава със силна ритмична част, средно бързо до бързо темпо и отличителния „приповдигащ” ритъм, характерен за повечето форми на джаза. Според М. В. Стърнс, разцветът на суинга обхваща времето 1935 – 1945.

Когато Бени Гудман започва да свири по-бързите хот ритми, отзивите са смесени. Повратна точка е участието на оркестъра му в „Palomar Ballroom”. Изборът на по-бавните и лирични парчета не въодушевява публиката и Гудман и музикантите му решават, че това е краят на кариерата им. Разбират се да завършат с хот ритми, понеже самите много ги харесват – и тогава тълпата избухва. Хората са чували техния оркестър и хот записите им по радиото и това е била причината да посетят концерта. След медийния отзвук за успеха на Гудмановия състав кариерата му тръгва стремително нагоре, а суингът привлича общественото внимание и става доминиращ стил през следващото десетилетие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29