Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеоклип за нарушенията е разпространен в социалните мрежи

Проверяват дали се използва закритото сметище във Велинград

Снимка: pazardjik.marica.bg

Община Велинград започна проверка по сигнал, че сметопочистващата фирма в района незаконно е извозвала отпадъци в старото закрито депо. Сигналът е документиран с видеоклип, който е разпространен в социалните мрежи.

Депото е близо до квартал „Каменица“ и до част от гората на родопския град. В края на 2017 година депото е затворено и там е забранено да се изсипват отпадъци.

Зам.-кметът на общината Атанас Палигоров е категоричен, че ако отпадъците се окажат битови, то фирмата, която отговаря за тази дейност, ще бъде санкционирана.

„Получихме информация, че в сметището са влизали камиони на КМД или камион по-скоро, който е хвърлил някакви неща там. В тази връзка веднага написахме писмо до фирмата изпълнител да дадат уточнение какво се е случило. В същото време ще уведомим и РИОСВ да си направят и те тяхната проверка, тъй като знаете, че от първи януари 2018 година има заповед на господин кмета Коев за забрана за изхвърляне на битови отпадъци в сметището“, каза той.

„Искаме фирмата да ни даде точно и ясно обяснение, те да ни отговорят как ще отговарят за действията си, защото те са оператори на депото. Ако има грешка от фирмата изпълнител, ще бъдат глобени, както си е по закон. Каквото се полага, това ще се случи. Тука ние сме забранили да се вкарват битови отпадъци в депото, защото то е близо до гората на Велинград“, допълни Зам.- кметът на Велинград Атанас Палигоров.

За случая са уведомени и компетентните институции за разследване на случая. Предстоят щателни проверки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43