Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за Иван Евстатиев Гешов събра учени в Пловдив

Един от най-ярките пловдивчани е пример как може да се работи всеотдайно

| обновено на 26.09.19 в 15:29
4
доц.Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания на БАН.
Снимка: Екатерина Костова

„Иван Евстратиев Гешов – велик пловдивчанин, значима личност от края на българското Възраждане, строител на съвременна България”. Това е името на юбилейната научна сесия, която събра днес в пловдивския Дом на културата „Борис Христов” учени и обществени деятели от София и Пловдив. Те се обединиха около тезата, че за живота и дейността на пловдивчанина, който е един от най-ярките представители на обществено-политическия живот в Бългрия в края на 19 и началото на 20 век, трябва да се напомня и в днешния ден не само заради образованието и експертизата, с които влиза в политиката на следосвобожденска България, а и заради високия морал и дарителството, с които се отличава. 

Преди 170 години, когато в Пловдив се ражда Иван Евстратиев Гешов, възрожденските вълнения на българите в Османската империя са свързани с борбата за църковна независимост. Три десетилетия по-късно той е избран за депутат в Областното събрание на Източна Румелия и става първият негов председател. И ако в тези трийсет години между рождението и първата му политическа позиция България се е освободила и е поела по новия си път, в личен план това е време, което оставят отпечатък в цялата му дейност по-късно. Защото е свързано с образованието му – първо в Пловдив, а след това –в Манчестър, където завърпва обществени и стопански науки. Именно тогава  у него се оформя идеята за дарителство, разказва проф. Йорданка Гешева от Института по исторически изследвания на БАН.

Ако се върнем в годините, когато е бил далече от родината си, може би тогава той осъзнава каква е връзката между народа и отделната личност. Може би той през цялото време е правил съпоставката откъде е тръгнал той и какво намира там.

Учен, администратор, финансист и политик - в биографията на Иван Евстратиев Гешов има от всичко по много – два пъти председател на НС, 13 пъти депутат, министър няколко пъти, премиер. Бил е директор на БНБ, ръководител на Червения кръст и на Българското Книжовно дружество, което по-късно става БАН, става и най-дългогодишния председател на БАН. Дали човек като него би се вписал в днепшния ден? Отговаря доц.Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Мисля, че човек като Гешов би могъл да даде много и може само да съжаляваме, че няма достатъчно хора като него. Образованието и днес може да се вземе. Освен това, той възприема един дух на толерантност, уважение, на почитане на знанието, на честността и той ще се опита да го пренесе този дух в България. Той е един от политиците, които могат да се нарекат високо морални политици. 

Вероятно точно с това качество Гешов печели и пълното доверие на Евлоги Георгиев, когато го определя за разпоредител на своето завещание.

Това, което е дал Евлоги Георгиев, Иван Гешов го увеличава. И дарителството, което осъществява, е увеличено с неговата компетентност. Като разпоредител на завещанието той е голям дарител на Университета (СУ). Но за Академията лично тази сума, 120 хиляди златни лева, той ги дава собствени средства, за да може да се укрепеи авторитета на Академията, да има една внушителна сграда, която да отговаря на образа на Академията, на нейното съдържание. Ако искасте да имате големи учени, трябва да имате и представителна сграда.  

И ако както казва проф. Гешева: Всяко време има своите личности, днес, век след делата на един от най-ярките пловдивски мъже, според доц. Вачков е важно: Да знаем  делото на Гешов и да се опитваме да следваме неговия пример – как може да се работи всеотдайно.

Организатори на форума са  Община Пловдив, БАН, Регионален академичен център – Пловдив и Регионален исторически музей Пловдив.  

Репортаж от юбилейната конференция и интервю със Стефан Шивачев - в двата звукови файла.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58