Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 800 първокурсници прекрачиха прага на ПУ

| обновено на 27.09.19 в 13:44

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално 59-та си академична учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, представители на общинската и областната администрации, общественици и граждани, много студенти. Над 3 800 са първокурсниците, които ще се обучават в 9 факултета в Пловдив и филиалите на висшето училище в Смолян и Кърджали.

Днес висшето образование има функцията да прави хората свободни, подчерта в словото си пред студентите ректорът на университета проф. Румен Младенов. По думите му, целта на обучаващи и обучавани е да променят обществените нагласи и да докажат, че висшето образование у нас е на ниво.

Предстоят най – хубавите години във вашия живот, най – светлите, най – ярките, обърна се към студентите зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов. Той увери младите хора, че са избрали един от най – добрите университети в България.

Прекрачвайки прага на университета, правите крачка към вашето бъдеще, заяви заместик-ректорът с ресор „Учебна дейност“ доц. Мария Стоянова. Тя призова студентите да не слагат граници на съзнанието и умовете си, защото знанието носи просперитет.

Гостът на церемонията писателят Антон Баев подчерта, че знанието отлита бързо и на негово място идва друго знание, а човешкият опит се състои от знание, забрава и ново познание. Цитирайки мъдреца Лао Дзъ, той припомни: „Пътят е съществувал преди Небето и Земята и не Целта е Цел, а Пътят“. И Библията нарежда Пътя преди Истината и Живота, преди Небето и Земята, посочи Антон Баев и пожела успех на студентите по Пътя на знанието.

Официалната церемония завърши с ритуал по предаване на символите на Пловдивския университет – знамето на университета, „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, символ на духовния живот във висшето училище, и ключът на университета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бетоновоз прегази пешеходец в пловдивския район "Южен"

Пострадалият тежко мъж, който е на 63 години, е откаран в болница.  Движението в участъка на катастрофата се регулира. Пътния инцидент е станал около 12.10 часа на ул. "Димитър Талев".  Пробите за алкохол и наркотици на 42-годишният шофьор на тежкотоварната машина са отрицателни.  Причините и обстоятелствата около катастрофата се изясняват...

публикувано на 19.07.24 в 12:44

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

публикувано на 19.07.24 в 11:22

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен, няма опасност за селата Щъркелово и Елшица. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара,..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59