Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЕМ ще прекрати мандата на шефа на БНР, ако не даде оставка

| обновено на 27.09.19 в 15:44


Съветът за електронни медии даде днес срок до края на следващата седмица генералният директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Ако това не се случи, в седмицата между 7 и 11 октомври ще има ново заседание на медийния регулатор, на което ще бъде задвижена процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. 

Решението за свикване на днешното извънредно заседание на СЕМ бе взето по предложение на члена на медийния регулатор Розита Еленова. 

В интервю за Радио Пловдив Еленова обясни, че на практика днес е потвърдено становището от заседанието на СЕМ от миналата седмица и решението за оставка на Светослав Костов е взето единодушно. По време на всички заседания и срещи стана ясно, че ситуацията в БНР и програма „Хоризонт“ е безпрецедентна, а доверието в генералния директор е разрушено. Сега той трябва да поеме своята отговорност и да подаде оставка. Ние сме регулаторен орган и едно от основанията за прекратяване на мандата е подаване на оставка. В случай, че не го направи съветът ще предприеме действия, съобразно своите правомощия.

Според Розита Еленова СЕМ в тази ситуация е реагирал изключително експресно и адекватно като още през изминалата седмица са образувани две административно – наказателни производства. Връчени са два акта за нарушение на правото на информация и на условията за лицензията. Предстои гласуването на санкциите.

Тя отново заяви, че въпреки срещите с генералния директор и журналистите от „Хоризонт“ не е станало ясно кой е оказвал натиск за свалянето от ефир на Силвия Великова. Директорите на обществените медии трябва да са независими и това е  в основата на проблема в момента.

Розита Еленова очаква изключително интересна предизборна кампания, лишена изцяло от езика на омразата, както и професионално поведение от политиците и медиите. Тя призова участниците в изборите, които са водещи на предавания, временно да слязат от ефир, за да не поставят останалите кандидати и аудиторията аудиторията в неравнопоставена ситуация. 


Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01