Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в магазина за масла на бул. "Дунав" "разкри" измамна схема

Десетки роми и агент на ДАНС в схема за източване на офшорки

Престъпната група се е занимавала и с отвличания, и рекет

| обновено на 30.09.19 в 15:59

Разбита е престъпна група за източване на големи суми пари от офшорки посредством регистриране на фирми на подставени лица – роми от пловдивска област и от цялата страна.

Основен двигател на схемата е софийско дружество с предмет на дейност регистрация на фирми – съобщи шефът на Окръжната прокуратура в Пловдив Румен Попов. По заръка на клиенти от чужбина служителите на столичната кантора "Кепитал консултинг" регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони като Мавриций и Панама и така парите вече ставало възможно да бъдат теглени от сметките. 

За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка. Досега са установени поне 60 роми от пловдивска област и поне още толкова от други части на страната, които са формални собственици на такива фирми. Така ставало изпирането на огромни суми пари, давани от хора в чужбина. Ромите били набирани от така наречените „дилъри“, които получавали своята комисионна за участието си в схемата.

До престъпната организация прокурори и следователи стигат след извършения в Пловдив палеж на магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ на 19 септември. След палежа собственикът Костадин Танев получил заплахи срещу него и семейството му, за да възстанови сумата на кантората в размер на 39 000 евро. Оказва се, че Танев и негов познат от ромски произход, формален собственик на такава фирма, успели да изтеглят парите от фирмената сметка. Така те „ощипали“ столичната кантора, която е организатор на схемата.

До Танев пък служителите на кантората стигат, след като отвличат възрастната майка на друг ром, притежател на такава фирма. След като й нанасят побой, синът на старицата им издава името на рома, с когото Танев успял да дръпне парите.

В схемата е замесен и служителят на ДАНС Борис Евтимов, който правел проучване на ромите за семейното положение, за имотното им състояние и за тяхното евентуално криминално или съдебно минало. Информацията се давала на служителите на столичната кантора.

При претърсването на столичното дружество служители успели да унищожат известна част документи и флашки с информация. В офиса са открити 3 печата – на „А1“, ЧЕЗ и Комисията за финансов надзор.

До момента са повдигнати обвинение на петима души – на управителя и собственик на кантората Стоян Тонев, на служителя на ДАНС, на един от дилърите на роми, на един охранител от дружеството и на още един негов служител, замесен в схемата. Управителят, силовакът и служителят са с обвинение и за отвличането на възрастната жена от Войводиново.

Всички те са с мярка „задържане под стража“, като само на служителя е наложена парична гаранция и забрана да напуска страната. 7 души, участници в схемата, са обявени за национално издирване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38