Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пожарът в магазина за масла на бул. "Дунав" "разкри" измамна схема

Десетки роми и агент на ДАНС в схема за източване на офшорки

Престъпната група се е занимавала и с отвличания, и рекет

| обновено на 30.09.19 в 15:59

Разбита е престъпна група за източване на големи суми пари от офшорки посредством регистриране на фирми на подставени лица – роми от пловдивска област и от цялата страна.

Основен двигател на схемата е софийско дружество с предмет на дейност регистрация на фирми – съобщи шефът на Окръжната прокуратура в Пловдив Румен Попов. По заръка на клиенти от чужбина служителите на столичната кантора "Кепитал консултинг" регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони като Мавриций и Панама и така парите вече ставало възможно да бъдат теглени от сметките. 

За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка. Досега са установени поне 60 роми от пловдивска област и поне още толкова от други части на страната, които са формални собственици на такива фирми. Така ставало изпирането на огромни суми пари, давани от хора в чужбина. Ромите били набирани от така наречените „дилъри“, които получавали своята комисионна за участието си в схемата.

До престъпната организация прокурори и следователи стигат след извършения в Пловдив палеж на магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ на 19 септември. След палежа собственикът Костадин Танев получил заплахи срещу него и семейството му, за да възстанови сумата на кантората в размер на 39 000 евро. Оказва се, че Танев и негов познат от ромски произход, формален собственик на такава фирма, успели да изтеглят парите от фирмената сметка. Така те „ощипали“ столичната кантора, която е организатор на схемата.

До Танев пък служителите на кантората стигат, след като отвличат възрастната майка на друг ром, притежател на такава фирма. След като й нанасят побой, синът на старицата им издава името на рома, с когото Танев успял да дръпне парите.

В схемата е замесен и служителят на ДАНС Борис Евтимов, който правел проучване на ромите за семейното положение, за имотното им състояние и за тяхното евентуално криминално или съдебно минало. Информацията се давала на служителите на столичната кантора.

При претърсването на столичното дружество служители успели да унищожат известна част документи и флашки с информация. В офиса са открити 3 печата – на „А1“, ЧЕЗ и Комисията за финансов надзор.

До момента са повдигнати обвинение на петима души – на управителя и собственик на кантората Стоян Тонев, на служителя на ДАНС, на един от дилърите на роми, на един охранител от дружеството и на още един негов служител, замесен в схемата. Управителят, силовакът и служителят са с обвинение и за отвличането на възрастната жена от Войводиново.

Всички те са с мярка „задържане под стража“, като само на служителя е наложена парична гаранция и забрана да напуска страната. 7 души, участници в схемата, са обявени за национално издирване.


Още от категорията

Оздравелите oт COVID-19 в Пловдив с 3-ма повече от новозаразените

15 или с 3-ма повече са оздравелите от коронавирусна инфекция в област Пловдив в сравнение с нворегистрираните 12 случая за последното денонощие. Това показва справката на РЗИ Пловдив.  Според нея през изтеклото денонощие няма новодиагностицирани медици, нито  починали пациенти с коронавирус.  Новоустановените са на възраст от 34 до 81 години,..

обновено на 26.09.20 в 16:42
Миг-29 и Ф-16 на АБ

Миг-29 и Ф-16 охраняват заедно от днес небето на България

От днес охраната на въздушното пространство на България се усилва с американски изтребители Ф 16.  Съвместната мисия заедно с българските самолети МИГ 29 ще се изпълнява до 30 октомври съгласно решение на Министерския съвет.  6-те американски изтребителя се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември и взеха участие в международната..

обновено на 26.09.20 в 16:42
Илюстративна снимка

Изборните книжа са вече в ОИК Септември, Стрелча, Белово и Първомай

Пристигнаха изборните книжа в общинските избирателни комисии в Септември, Стрелча, Белово и Първомай, където утре ще се проведат частични избори за кмет. Навсякъде вотът ще протече при спазване на строги противоепидемични мерки, обявиха председатели и представители на комисиите.  В Септември  30 секции и две подвижни ще очакват около 21 хиляди и..

обновено на 26.09.20 в 16:42

Обявиха оранжев код за Смолян, жълт за Пловдив и Пазарджик

Оранжев код предупреждава за обилни валежи и вятър в област Смолян, а с жълт код за потенциална опасност от силен вятър са областите Пловдив и  Пазарджик, съобщиха от Националния Институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Опасното време с валежи и вятър, освен в Смолян, се прогнозира и за районите на Благоевград и Кърджали. В трите области се..

обновено на 26.09.20 в 16:42

Цветни пейки под формата на букви пред Пощата

Цветни пейки под формата българските букви се появиха пред Централната поща в Пловдив. Те ще гостуват на Фестивала „Пловдив чете“, който се открива в понеделник и предлага богата програма с представяне на издателства, авторски премиери и литературни четения.  В основата на проекта за разноцветните пейки, познати още като Скрити букви, е Кирил..

публикувано на 26.09.20 в 16:40