Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическата арт Академия се готви за 9-та учебна година

| обновено на 30.09.19 в 16:54

Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ се подготвя за 9-тата си учебна година. Обучението е извънкласно, напълно безплатно и обединено в 8 програми: „Модерни методи на мислене и общуване”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”, "PR и реклама в областта на изкуствата". 

Анета Русковска, председател на организацията „Сдружени пловдивски творци", което заедно с Община Пловдив финансира инициативата разказва, че програмите всяка година се обогатяват с актуална информация: 

Преподавателите актуализират видеа, аудио-записи и информация, свързана със съвременните постиженията на отделните изкуства.

Една от новостите е, че в програмата за творческо писане освен Александър Селулов и Недялко Славов, тази година младите академици ще имат още един преподавател - Димитър Герганов. Той ще им им говори малко повече за фентъзи и как те да създадат свой собствен фентъзи свят.

От тази година продъклжава и започналата миналата година програма за ПР и реклама, към която има доста голям интерес. Засилен интерес има и към „философията“, особено от страна на момчетата. Русковска разказва за мотивационните писма, с които учениците кандидатстват. По думите й, те са вдъхновяващи:

Когато човек ги чете, се вълнува, защото се вижда колко много интереси имат, колко много идеали имат момчетата и  момичетата от 8 до 12 клас. Освен че програмите надграждат това, което се учи в училище, се създава възможност да се дискутира и много да се работи в група. Нещо, което учителите поради многото материал, който имат да вземат, не винаги имат тази възможност.

10 октомври е последния срок за записване, съобщи още Русковска. Тя разказа за случаи, в които Академията е променяла съдбата. 

Мисля, че средата на общуване и на знание, критериите, които се опитваме да създадем за това кое е добре изкуство и кое не, как трябва да се мисли в съвременото общество и как критически да се мисли – мисля, че това е много важно.

Цялото интервю с Анета Русковска е в аудио-файла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22

Тази вечер връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Началото е поставено през далечната 1969..

обновено на 22.05.24 в 06:55
Реставраторът Никола Стоянов

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49