Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България да даде шанс на Македония да стартира

Български успех в Брюксел. Така евродепутатът Александър Йорданов определи представянето на Мария Габриел пред ЕП.

Убеден съм, че тя ще бъде един от тези еврокомисари, които ще бъдат приети с най-голяма подкрепа от Европа. .

По думите на Йорданов, България трябва да продължи с активна политика да подкрепя членството на Северна Македония в ЕС и това трябва да се осъзнава като наш национален дълг и отговорност.

С Македония ни свързва обща история, от която не можем да избягаме, имаме общи национални герои и по никакъв начин не трябва да пречим на нейното бъдеще. На емоциите не трябва да се поддаваме, защото в политиката те са лош съветник.

България не трябва и да поставя никакви условия пред Северна Македония за получаване на дата за започване на преговорите й с ЕС. Тя трябва да има шанса да стартира това състезание.

В преговорния процес обаче в рамките на 4-5 години ще имаме достатъчно време и шанс всички онези въпроси, които намираме за спорни и по които се сблъскват мненията на историците и политиците,  да бъдат решени в смисъла на самото членство – разбирателството.

Македонците постепенно изживяват това, което е заучено от учебниците в рамките на 70 години. Не могат да се събудят различни и проблемът да бъде решен с магическа пръчка изведнъж.

Но България не трябва да поставя никакви условия за началото на преговорите на Македония с ЕС. Това ще стане на масата на преговорите по време на самия процес. Тогава съществува и вероятност много от политиците да не разбират същността на .нашия спор. Въпрос на професионално умение на българските политици и на подкрепата на българската научна общност и съвместните им действия е да доведем нашето разбиране за историята и нашата теза до съзнанието на  останалите държави. Това е най-важното. 

Чуйте цялото интервю с Александър Йорданов от звуковия файл:


Още от категорията

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33

В българската политика има видима кадрова криза

„Ако политическото поведение  на ГЕРБ не се промени е възможно да отидем и на четвърти избори“, това заяви политологът Димитър Аврамов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Съдейки по тонът, който идва от всички партии, очевидно има някакво отрезвяване и се търси диалог. Така, че е възможно новото НС да бъде по-малко шумно, с по-малко..

публикувано на 24.09.21 в 11:00