Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да даде шанс на Македония да стартира

Български успех в Брюксел. Така евродепутатът Александър Йорданов определи представянето на Мария Габриел пред ЕП.

Убеден съм, че тя ще бъде един от тези еврокомисари, които ще бъдат приети с най-голяма подкрепа от Европа. .

По думите на Йорданов, България трябва да продължи с активна политика да подкрепя членството на Северна Македония в ЕС и това трябва да се осъзнава като наш национален дълг и отговорност.

С Македония ни свързва обща история, от която не можем да избягаме, имаме общи национални герои и по никакъв начин не трябва да пречим на нейното бъдеще. На емоциите не трябва да се поддаваме, защото в политиката те са лош съветник.

България не трябва и да поставя никакви условия пред Северна Македония за получаване на дата за започване на преговорите й с ЕС. Тя трябва да има шанса да стартира това състезание.

В преговорния процес обаче в рамките на 4-5 години ще имаме достатъчно време и шанс всички онези въпроси, които намираме за спорни и по които се сблъскват мненията на историците и политиците,  да бъдат решени в смисъла на самото членство – разбирателството.

Македонците постепенно изживяват това, което е заучено от учебниците в рамките на 70 години. Не могат да се събудят различни и проблемът да бъде решен с магическа пръчка изведнъж.

Но България не трябва да поставя никакви условия за началото на преговорите на Македония с ЕС. Това ще стане на масата на преговорите по време на самия процес. Тогава съществува и вероятност много от политиците да не разбират същността на .нашия спор. Въпрос на професионално умение на българските политици и на подкрепата на българската научна общност и съвместните им действия е да доведем нашето разбиране за историята и нашата теза до съзнанието на  останалите държави. Това е най-важното. 

Чуйте цялото интервю с Александър Йорданов от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38