Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма съюзници в Европа по македонския въпрос

| обновено на 01.10.19 в 16:14


Не препъникамъни, а цяло препъникаменно поле стои между членовете на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония. Много са камъните от средновековната история  до най- ново време. Така историкът и член на комисията проф. Иван  Илчев обясни спорните моменти между българските и македонските представители. 

Мненията се различават, защото след 1945-та година се създава един политически мит, свързан с раждането и изграждането на македонската нация. Всички нации имат свои политически митове, но македонската се създава чрез присвояване на българското и гръцко минало и исторически личности. Въпреки че, те приживе съвсем ясно са изявявали своята народна принадлежност. 

По думите му, сега македонските историци настояват тяхната национална принадлежност "да се обективизира от гледна точка на съвременността". С други думи тези хора не са знаели какви са, сега ние трябва да им кажем какви са.

Въпросът не е исторически, а политически, категоричен е проф. Илчев. Проблемът е в тълкуванието на фактите след 1945 година, което се подчинява на диктата на Белград, охотно възприеман от македонските политици, които виждат в това шанс да се доберат до политическата власт. 

Професорът е категоричен, че в рамките на месец не може да се изработи обща позиция. В рамките на месец не могат само да бъдат изброени спорните въпроси, камо ли да се изработят общи позиции.

Той смята, че отношението на България към Северна Македония трябва да се промени и да престане да бъде като в  библейската притча за блудния син, чийто родители прощават греховете му. За съжаление това е отношението, време е София да се отнася към Скопие като към всички държави, настоявайки за  равнопоставеност и на базата на зачитане на правата. 

Иван Илчев припомни, че Комисията в началото на лятото е дала обща препоръка затова, че Самуил е Цар на България, че Климент и Наум са изпратени в Западните български земи от княз Борис, но на българското предложение на 5-ти октомври да има общо честване на годишнината от смъртта на Самуил отговор от македонска страна и досега няма. 

Няма българско правителство, което да издържи на натиска на ЕС за начало на преговорите със Северна Македония. Лошото е, че в цялата си нова история България никога не е имала съюзник в Европа по македонския въпрос. Тя винаги е била сама, с изключение на годините на войните и германската подкрепа тогава. Европейците не могат да разберат спора ни за Средновековието. И в момента европейските държавници не разбират за какво спорят България и Северна Македония.

Компромиси с миналото не трябва да се правят, но трябва обществото и държавниците ни да разширят вниманието си  по двустранните въпроси, защото в договора за приятелство има 45 точки, от които само една е свързана с историята, каза още професорът и добави, че по останалите точки не се прави нищо в момента, а те са свързани с медии, комуникации, подпомагане на икономическото развитие и търговията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59