Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България няма съюзници в Европа по македонския въпрос

| обновено на 01.10.19 в 16:14


Не препъникамъни, а цяло препъникаменно поле стои между членовете на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония. Много са камъните от средновековната история  до най- ново време. Така историкът и член на комисията проф. Иван  Илчев обясни спорните моменти между българските и македонските представители. 

Мненията се различават, защото след 1945-та година се създава един политически мит, свързан с раждането и изграждането на македонската нация. Всички нации имат свои политически митове, но македонската се създава чрез присвояване на българското и гръцко минало и исторически личности. Въпреки че, те приживе съвсем ясно са изявявали своята народна принадлежност. 

По думите му, сега македонските историци настояват тяхната национална принадлежност "да се обективизира от гледна точка на съвременността". С други думи тези хора не са знаели какви са, сега ние трябва да им кажем какви са.

Въпросът не е исторически, а политически, категоричен е проф. Илчев. Проблемът е в тълкуванието на фактите след 1945 година, което се подчинява на диктата на Белград, охотно възприеман от македонските политици, които виждат в това шанс да се доберат до политическата власт. 

Професорът е категоричен, че в рамките на месец не може да се изработи обща позиция. В рамките на месец не могат само да бъдат изброени спорните въпроси, камо ли да се изработят общи позиции.

Той смята, че отношението на България към Северна Македония трябва да се промени и да престане да бъде като в  библейската притча за блудния син, чийто родители прощават греховете му. За съжаление това е отношението, време е София да се отнася към Скопие като към всички държави, настоявайки за  равнопоставеност и на базата на зачитане на правата. 

Иван Илчев припомни, че Комисията в началото на лятото е дала обща препоръка затова, че Самуил е Цар на България, че Климент и Наум са изпратени в Западните български земи от княз Борис, но на българското предложение на 5-ти октомври да има общо честване на годишнината от смъртта на Самуил отговор от македонска страна и досега няма. 

Няма българско правителство, което да издържи на натиска на ЕС за начало на преговорите със Северна Македония. Лошото е, че в цялата си нова история България никога не е имала съюзник в Европа по македонския въпрос. Тя винаги е била сама, с изключение на годините на войните и германската подкрепа тогава. Европейците не могат да разберат спора ни за Средновековието. И в момента европейските държавници не разбират за какво спорят България и Северна Македония.

Компромиси с миналото не трябва да се правят, но трябва обществото и държавниците ни да разширят вниманието си  по двустранните въпроси, защото в договора за приятелство има 45 точки, от които само една е свързана с историята, каза още професорът и добави, че по останалите точки не се прави нищо в момента, а те са свързани с медии, комуникации, подпомагане на икономическото развитие и търговията. 


Още от категорията

В разпределянето на ваксините ред и организация няма

Имам нула флакони ваксина против Ковид- 19. Последният отговор от РЗИ, който получихме в петък е, че и за тази седмица няма да има доставка. Не се и надямаве при количеството, което пристигна за Пловдив да получим, затова и не предвиждам ваксинация на моите пациенти, каза в предаването "Точно днес" д-р Александър Калайджиев - общопрактикуващ лекар от..

публикувано на 01.03.21 в 11:52

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38