Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалната книжарница пред предизвикателството да оцелее

3
Елена Пеева със сина си Константин

Социалната книжарница „Надежда“ и работилницата към нея за картички, значки и декорация, отброява последните си дни на осигурено финансиране. На 5 октомври проектът за социално предприятие приключва и европейските средства спират. Екипът на неправителствената организация, която го започва преди една година обаче е решен да се бори за устойчивостта му, като запази всички хора, ангажирани в него. 

Семейството на Елена Пеева и сина й Константин са едни от тях. Момчето е с рядко заболяване. Генетичната малоформация му създава и физически, и интелектуални затруднения. Семейството полага огромни усилия и Константин завършва училище.

И остана вкъщи, и се чудех - отсега накъде, какво ще прави? Така 3 години. Всичко, което бяхме постигнали в училище, започна полека-лека да запада като изградени навици, като заучени неща, защото той не ги прилага. И се затвори вкъщи.

Преди година Елена и Константин се включват заедно в стартиращото социално предприятие. Младежът, вече на 24, е разпределен в работилницата. Участва в зареждането на материали и в изработката на картички с най-прецизната работа:

Режа картички с големия нож - разказва. А на въпрос защо му харесва да работи, отговаря: Защото мама ме води там.

Първоначалните притеснения на Елена дали ще се справят, отстъпват място на удовлетворението от уменията, които Константин добива. Това се отразява и на психологическото му състояниеВърна си кондицията, започна да си възвръща заучените неща, започна да го доразвива, подобри се много общуването му, започна да изгражда поносимост към странични неща като шум, движение на хора и това, което ме изненада  - да преодолява много от страховете си.

Константин започва да разбира и какво е да получаваш за труда си заплата. И споделя, че иска да продължи да работи. С него и майка му в социалното предприятие първоначално са работили общо 20 човека. В края на тази година са останали 17, разказва Кремена Стоянова от сдружението, което създава социалната книжарница с работилница.

За съжаление част от хората напуснаха, а един младеж загубихме. Въпреки всичко, това е много успешен проект - създадохме един прекрасен екип, който ще продължи да се развива и ние ще продължим да се борим за нашата устойчивост и въобще да ни има. Оттук нататък ни чака най-голямото предизвикателство - да оцелеем и да съществуваме, защото разходите са огромни, а няма оперативна програма.

От 5 октомври, когато проектът приключва, парите за наем, режийни и заплати ще трябва да се осигуряват само чрез приходи от дейността на социалната книжарница с работилничката за картички, значки и декорация. И ако Константин иска да продължи да работи, то за майка му Елена желанието социалното предприятие да съществува значи повече:

Пожелавам си да има повече такива предприятия. Пожелавам си всички хора, които са затворени вкъщи и обществото не ги вижда, да намерят своето място и своята реализация.  Галерия

Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01