Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва автошколите, обучавали шофьори "на книга"


Пловдивски автошколи са водили курсисти на теоретично обучение без те реално да са присъствали на него. Това е установила полицията при проверка на около 20 центъра за автообучение в града.  Установено е, че някои от курсистите, записани за автошкола, реално са били в чужбина, докато трае обучението им.

Пред Радио Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пътна Полиция съобщи, че материалите от проверката на няколко автошколи са предадени на прокуратурата. Наред с тези нарушения са открити и други. Сред тях - липсата на касов апарат. 

На практика процесът на обучение не се е провеждал по правилата, обобщи Гиргинов, според когото така се създават предпоставки за неподготвени шофьори и оттам – за пътни произшествия. Проверките продължават и ще обхванат всички над 60 автошколи в Пловдив.

Днес като превенция на катастрофите и повишаване знанията за пътна безопасност сред най-малките за първи път в града  се проведе образователния концерт  „Детска усмивка“. В него участваха 450 деца от десет детски градини. В зала „България“ на пловдивския Панаир децата слушаха и разучаваха пътните правила с помощта на специално композирани детски песнички на същата тема. От Червения кръст и Ротари клуб Пловдив, инициатори на събитието вярват, че то ще помогне за отговорно поведение на децата и на пътя, и в леките коли.

По данни на КАТ, от началото на годината до 18 септември в Пловдивска област са регистрирани 602 катастрофи с 47 загинали и 786 ранени. От тях в 99 са участвали 109 деца и младежи до 18 години. Загинало е едно дете, а 106 са ранени. Две деца са предизвикали катастрофи без да са пострадали. Най-често децата участват като пешеходци в пътно-транспортни произшествия, слизайки рязко на пътя, или като пътници без да бъдат обезопасени с колани или поставени в авто-столчета. 

Репортаж от обучителния концерт може да чуете в аудио-файла.  

Инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ на среща с деца от пловдивски детски градини

Галерия

Още от категорията

Оздравелите oт COVID-19 в Пловдив с 3-ма повече от новозаразените

15 или с 3-ма повече са оздравелите от коронавирусна инфекция в област Пловдив в сравнение с нворегистрираните 12 случая за последното денонощие. Това показва справката на РЗИ Пловдив.  Според нея през изтеклото денонощие няма новодиагностицирани медици, нито  починали пациенти с коронавирус.  Новоустановените са на възраст от 34 до 81 години,..

обновено на 26.09.20 в 16:42
Миг-29 и Ф-16 на АБ

Миг-29 и Ф-16 охраняват заедно от днес небето на България

От днес охраната на въздушното пространство на България се усилва с американски изтребители Ф 16.  Съвместната мисия заедно с българските самолети МИГ 29 ще се изпълнява до 30 октомври съгласно решение на Министерския съвет.  6-те американски изтребителя се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември и взеха участие в международната..

обновено на 26.09.20 в 16:42
Илюстративна снимка

Изборните книжа са вече в ОИК Септември, Стрелча, Белово и Първомай

Пристигнаха изборните книжа в общинските избирателни комисии в Септември, Стрелча, Белово и Първомай, където утре ще се проведат частични избори за кмет. Навсякъде вотът ще протече при спазване на строги противоепидемични мерки, обявиха председатели и представители на комисиите.  В Септември  30 секции и две подвижни ще очакват около 21 хиляди и..

обновено на 26.09.20 в 16:42

Обявиха оранжев код за Смолян, жълт за Пловдив и Пазарджик

Оранжев код предупреждава за обилни валежи и вятър в област Смолян, а с жълт код за потенциална опасност от силен вятър са областите Пловдив и  Пазарджик, съобщиха от Националния Институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Опасното време с валежи и вятър, освен в Смолян, се прогнозира и за районите на Благоевград и Кърджали. В трите области се..

обновено на 26.09.20 в 16:42

Цветни пейки под формата на букви пред Пощата

Цветни пейки под формата българските букви се появиха пред Централната поща в Пловдив. Те ще гостуват на Фестивала „Пловдив чете“, който се открива в понеделник и предлага богата програма с представяне на издателства, авторски премиери и литературни четения.  В основата на проекта за разноцветните пейки, познати още като Скрити букви, е Кирил..

публикувано на 26.09.20 в 16:40