Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва автошколите, обучавали шофьори "на книга"


Пловдивски автошколи са водили курсисти на теоретично обучение без те реално да са присъствали на него. Това е установила полицията при проверка на около 20 центъра за автообучение в града.  Установено е, че някои от курсистите, записани за автошкола, реално са били в чужбина, докато трае обучението им.

Пред Радио Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пътна Полиция съобщи, че материалите от проверката на няколко автошколи са предадени на прокуратурата. Наред с тези нарушения са открити и други. Сред тях - липсата на касов апарат. 

На практика процесът на обучение не се е провеждал по правилата, обобщи Гиргинов, според когото така се създават предпоставки за неподготвени шофьори и оттам – за пътни произшествия. Проверките продължават и ще обхванат всички над 60 автошколи в Пловдив.

Днес като превенция на катастрофите и повишаване знанията за пътна безопасност сред най-малките за първи път в града  се проведе образователния концерт  „Детска усмивка“. В него участваха 450 деца от десет детски градини. В зала „България“ на пловдивския Панаир децата слушаха и разучаваха пътните правила с помощта на специално композирани детски песнички на същата тема. От Червения кръст и Ротари клуб Пловдив, инициатори на събитието вярват, че то ще помогне за отговорно поведение на децата и на пътя, и в леките коли.

По данни на КАТ, от началото на годината до 18 септември в Пловдивска област са регистрирани 602 катастрофи с 47 загинали и 786 ранени. От тях в 99 са участвали 109 деца и младежи до 18 години. Загинало е едно дете, а 106 са ранени. Две деца са предизвикали катастрофи без да са пострадали. Най-често децата участват като пешеходци в пътно-транспортни произшествия, слизайки рязко на пътя, или като пътници без да бъдат обезопасени с колани или поставени в авто-столчета. 

Репортаж от обучителния концерт може да чуете в аудио-файла.  

Инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ на среща с деца от пловдивски детски градини


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10