Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на шофьора - убиец остана в ареста

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста 45-годишния Митко Дебелаков - баща на шофьора без книжка, който при катастрофа уби двама свои приятели в края на миналата седмица. Според съда бащата носи споделена отговорност за случилото се, защото е предоставил ключовете на колата си на неправоспособния си 19-годишен син Огнян, който е шофирал и след употреба на алкохол. 

Самият Дебелаков също няма шофьорска книжка, тъй като е без завършен 8-ми клас. Съдия Светлана Станева посочи, че няма опасност Дебелаков да се укрие, тъй като има постоянна адресна регистрация, но има вероятност да извърши друго престъпление. 

Адвокат Георги Желев, служебен защитник на 45-годишния Митко Дебелаков

Служебният защитник на обвиняемия, адвокат Георги Желев, настоя на 45-годишния мъж да бъде наложена мярка "домашен арест", тъй като не е осъждан, регистриран е на ул. "Батак" 38 в квартал "Столипиново" и има положително отношение към труда. Според защитата, 19-годишният Огнян взел ключовете от колата без знанието на баща си. Адвокат Желев посочи, че събраните до момента доказателства не са достатъчни, за да се твърди, че ключовете от колата са били дадени от бащата на сина.

В съдебната зала Митко обясни, че работи като общ работник в автоморга. Преди това обаче той не можа да си спомни в коя година е роден, каза само, че има незавършен 8-ми клас и няма граждански брак. 

"Искам да съм на свобода и да си видя детето. Няма кой друг да храни семейството", заяви пред съда обвиняемият. 

А пред журналистите заяви: "Какво толкова ме снимате!? Не съм направил нищо! Изчезвайте!"

Прокурор Георги Пенев изтъкна, че и Митко, и синът му Огнян са без свидетелства за правоуправление и че категорично не се потвърждава версията на бащата, че ключовете на колата са били скрити. В подкрепа на твърдението си обвинителят се позова на разказ на свидетел. Той посочи също, че безспорно е доказано, че Огнян е седнал зад волана с 1,55 промила алкохол в кръвта. 

"Масова практика за етническата общност, към която Митко принадлежи, е да се предоставят автомобили на хора без книжки и това е причината за множество, често пъти тежки пътни произшествия", заяви прокурор Пенев. 

Днешното решение на Окръжния съд в Пловдив може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд. 

Независимо от това дали ще има обжалване, или не, съдия Светлана Станева насрочи делото да се гледа по същество на 10 октомври.

В събота срещу неделя "Опел Корса", управляван от Огнян Дебелаков, се блъсна с висока скорост в електрически стълб до кръстовището на бул. "Марица" и "Източен", при която загинаха двама младежи на 16 и на 19 години. 
При удара оцеляха шофьорът и неговият брат близнак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар настъпва към вилната зона на с. Отец Паисиево

Пожар на сухи треви и горски площи в района на вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево. Хората от вилната зона са евакуирани след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква будлозер да направи просеки.  „Има силен..

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10