Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите от ЕС за борба с чумата не стигат до ловците

Ние имаме готовност да спазваме изискванията, които се налагат срещу разпространението на африканската чума. Всъщност готови сме от 2 месеца. Това каза в интервю по Радио Пловдив д-р Васил Паница, председател на пловдивското ловно-рибарско дружество, по повод откриващият се утре групов лов на дива свиня.

Разполагаме с достатъчно на брой фризери, в които да се слага трупното месо, докато излезе резултата от взетата от него проба. Недоволни сме обаче, защото това ни ангажира допълнително в много голяма степен.

От друга страна знаем, че има субсидии от ЕС за борба срещу чумата, но тези субсидии не стигат до ловците. А те са най-натоварени, добави Паница. 

По думите му, те сега покриват изискваните мерки срещу чумата със собствени средства и със средства на дружинките.

Председателят на пловдивското ловно рибарско дружество смята, че ловците са достатъчно внимателни и по отношение на трихинелозата - друга болест, разпространявана от дивите прасета, която обаче - за разлика от африканската чума, засяга и човека.

Специално за трихинелозата нашите ловци свикнаха вече. Опариха се в миналото няколко пъти. И сега съм абсолютно сигурен, че няма ловец или група ловци, които да консумират свинско месо, което не е изследвано за трихинелоза и то в лицензирана лаборатория, добави той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23