Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приказка на Родари оживява на сцената на Пловдивската опера

Приказката на Джани Родари „Свирачът и автомобилите“ ще оживее на сцената на Пловдивската опера като Музикален театър - балет за деца. Композитор е Петър Керкелов.

Той е пловдивчанин, след АМТИИ, завършва магистратура в Кралската консерватория в Хага / Холандия/, след това докторантура по етномузикология в БАН. Неговата музика звучи  освен в България и в  Холандия, Германия, Австрия и САЩ, носител е на международни отличия, между които се откроява това на Международната трибуна на композиторите.

„Свирачът и автомобилите“ е първия му оперен проект. Премиерата е на 26 октомври. От екипа на оперния спектакъл обещават на сцената да има ръмжащи автомобили, балони и птици, угрижени кметове и вълшебни свирачи, караници  между пешеходци и автомобили, въздушни мечти, смях и нежност...

Повече чуйте в интервюто на Галя Митева с Петър Керкелов.


Още от категорията

Връчват Националната награда "Христо Г. Данов" на 29.09.20 г.

Известни са номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов". Тържествената церемония по връчването на призовете ще се състои на 29 септември (вторник) от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов" в Стария град на Пловдив. Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за..

публикувано на 25.09.20 в 17:15

Пловдив отличен като водеща дестинация за културен туризъм

Община Пловдив бе удостоена с отличие като „Водеща дестинация за културен и събитиен туризъм“ за 2020 година.   Наградата получи заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев. „В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен..

публикувано на 25.09.20 в 10:11
Д-р Ана Джуркова

В "Срещите" за колекционерството като път към себе си

Тази събота в „Срещите” разговор за колекционерството като нестандартното изкуство, като проява на нашето скрито "аз".  За българската традиция в изкуството да колекционираш изкуство, за големите български имена в изобразителното изкуство. Събеседник ще е д-р Ана Джуркова.  Бъдете с Радио Пловдив в събота от 9.00 часа, ще е интересно!

публикувано на 25.09.20 в 10:10

„Алтер его” с македонския писател Иван Шопов

Тази събота в „Алтер его“ ще ни гостува младият македонски писател със сатирични наклонности Иван Шопов, който ще представи първата си книга на българския пазар „Залутани записки“.  По някое време ще се включи и блестящия български карикатурист Валери Александров – ВАЛЕКС, с когото ще говорим за каквото си искаме. Апропо, ВАЛЕКС е автор на един..

публикувано на 25.09.20 в 10:05

Фасада видео фестивал грейва в Стария Пловдив

Фасада видео фестивал щe сe открие от 20 часа в „Лапидариума“ в Стария град.  В единайстото издание, от 181 филма,  са селектирани 62 творби от 26 държави: Германия, Австрия, Полша, Словения, Франция, Белгия, Дания, Финландия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Великобритания, Русия, САЩ, Канада, Република Корея, Хонгконг,..

публикувано на 25.09.20 в 07:08