Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три пъти трябва да се увеличат парите за извънболнична помощ

С 25 милиона лева да се увеличи бюджета за първична извънболнична медицинска помощ за 2020 г. Това предлагат от Националното сдружение на обощопрактикуващите лекари. Джипитата искат през следващата година да не се позволи прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера. Ще се подобри ли обслужването на пациентите, ако допълнителните средства бъдат отпуснати?

Необходимо е много по-голямо увеличение на средтвата за първична извънболнична медицинска помощ. Но това е някаква малка стъпка напред. В цяла Европа се отделят между 15 и 20 % от общата сума за здравеопазване за първична извънболнична помощ. При нас този процент е едва 5,2. С всяка изминала година парите за първична здравна помощ намаляват. С всяка изминала година се намалява възможността да направим по-добра профилактика, да спрем болестите по-ранен стадий, да предотвратим много страдания на нашите пациенти. Резултатът е, че и 2000 болници да построим, пак няма да ни стигнат.

Средствата за първична извънболнична медицинска помощ трябва да се увеличат три пъти, а не едва с 25 милиона лева, коментира още доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив, който отговаря за доболничната помощ.

Цялото интервю с доктор Георги Цигаровски можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15