Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБ "Ив.Вазов" празнува 140 години от основаването си


140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация на 15 октомври. Тогава ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината. 

 В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил Грудев от Държавна агенция "Архиви", проф. Мария Шнитер и гл.ас.Младен Влашки от ПУ. Водещ ще бъде Георги Ангелов от БНТ /водещ на История.БГ/. На кръглата маса ще  се изнесат интересни и непознати досега факти от историята на библиотеката, ще се представят и постижения  от  настоящето време, между които особено важно от дигитализацията на библиотеката е технологията за търсене на съдържание, което е разположено в милиони страници.  И сега в интернет може да се намери всякаква информация, но тя невинаги  е точна, затова служителите от библиотеката са постигнали експертност и коректност, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.  Той добавя, че това изключително постижение включва и търсене преди правописната реформа. 

Под колонадите пред библиотеката на два бели рояла ще има клавирни изпълнения, а след това своя дебют ще направи рок бандата "Сигнатура", която е съставена от служители на билиотеката - трима мъже и една жена. 

Народна библиотека "Иван Вазов" не прави разлика между своите читатели, те сега са около 10 хиляди, имаме програми за всяка възраст, от най-малките в проекта "Бебеланадия" до най-възрастните, дай Боже, да са над 100 години, каза още Минев и подчерта, че в подготовката на празника е включен целия екип на билиотеката, в който има много млади, мотивирани и креативни хора. 

Пловдивската библиотека е основана през януари 1879 година, само 10 години след Академията на науките и само месец след Националната библиотека в София. И от създаването си до днес, тя е депозитна билиотека. В момента съхранява над 2 милиона библиотечни единици. Това е  два пъти и половина повече от всяка друга регионална библиотека в страната. И това я прави национален архивен фонд. Създадена е като Национална билиотека в Източна Румелия, а сега, в 140-годишнина е в Европейската столица на културата. 

Директорът на библиотеката припомни един интересен факт:  Гаврил Кръстевич предлага да се създаде орган за печата, за свободата на словото, и то във васалната на султана тогава Източна Румелия, а не в свободното Княжество. Но депутатите се изпокарват и този закон не се приема. Но остава книжния депозит, като е гласувана глоба от 200 гроша за всяка печатница, която не осигури книги за библиотеката. 

Ден преди тези събития,  на 14 октомври, ще бъдат открити две изложби. Едната е за албума "Пловдив през обектива на първите фотографи" с предговор от Иво Хаджимишев. Тези 15 фотографи отразяват съществена част от  живота на възрожденския Пловдив от 1960 до 1920г. Тази изложба ще бъде пътуваща.

Другата изложба е посветена на дейността на библиотеката и обхваща всички периоди от 140-годишната  библиотечна история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56