Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НБ "Ив.Вазов" празнува 140 години от основаването си


140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация на 15 октомври. Тогава ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината. 

 В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил Грудев от Държавна агенция "Архиви", проф. Мария Шнитер и гл.ас.Младен Влашки от ПУ. Водещ ще бъде Георги Ангелов от БНТ /водещ на История.БГ/. На кръглата маса ще  се изнесат интересни и непознати досега факти от историята на библиотеката, ще се представят и постижения  от  настоящето време, между които особено важно от дигитализацията на библиотеката е технологията за търсене на съдържание, което е разположено в милиони страници.  И сега в интернет може да се намери всякаква информация, но тя невинаги  е точна, затова служителите от библиотеката са постигнали експертност и коректност, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.  Той добавя, че това изключително постижение включва и търсене преди правописната реформа. 

Под колонадите пред библиотеката на два бели рояла ще има клавирни изпълнения, а след това своя дебют ще направи рок бандата "Сигнатура", която е съставена от служители на билиотеката - трима мъже и една жена. 

Народна библиотека "Иван Вазов" не прави разлика между своите читатели, те сега са около 10 хиляди, имаме програми за всяка възраст, от най-малките в проекта "Бебеланадия" до най-възрастните, дай Боже, да са над 100 години, каза още Минев и подчерта, че в подготовката на празника е включен целия екип на билиотеката, в който има много млади, мотивирани и креативни хора. 

Пловдивската библиотека е основана през януари 1879 година, само 10 години след Академията на науките и само месец след Националната библиотека в София. И от създаването си до днес, тя е депозитна билиотека. В момента съхранява над 2 милиона библиотечни единици. Това е  два пъти и половина повече от всяка друга регионална библиотека в страната. И това я прави национален архивен фонд. Създадена е като Национална билиотека в Източна Румелия, а сега, в 140-годишнина е в Европейската столица на културата. 

Директорът на библиотеката припомни един интересен факт:  Гаврил Кръстевич предлага да се създаде орган за печата, за свободата на словото, и то във васалната на султана тогава Източна Румелия, а не в свободното Княжество. Но депутатите се изпокарват и този закон не се приема. Но остава книжния депозит, като е гласувана глоба от 200 гроша за всяка печатница, която не осигури книги за библиотеката. 

Ден преди тези събития,  на 14 октомври, ще бъдат открити две изложби. Едната е за албума "Пловдив през обектива на първите фотографи" с предговор от Иво Хаджимишев. Тези 15 фотографи отразяват съществена част от  живота на възрожденския Пловдив от 1960 до 1920г. Тази изложба ще бъде пътуваща.

Другата изложба е посветена на дейността на библиотеката и обхваща всички периоди от 140-годишната  библиотечна история.


Още от категорията

Връчват Националната награда "Христо Г. Данов" на 29.09.20 г.

Известни са номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов". Тържествената церемония по връчването на призовете ще се състои на 29 септември (вторник) от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов" в Стария град на Пловдив. Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за..

публикувано на 25.09.20 в 17:15

Пловдив отличен като водеща дестинация за културен туризъм

Община Пловдив бе удостоена с отличие като „Водеща дестинация за културен и събитиен туризъм“ за 2020 година.   Наградата получи заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев. „В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен..

публикувано на 25.09.20 в 10:11
Д-р Ана Джуркова

В "Срещите" за колекционерството като път към себе си

Тази събота в „Срещите” разговор за колекционерството като нестандартното изкуство, като проява на нашето скрито "аз".  За българската традиция в изкуството да колекционираш изкуство, за големите български имена в изобразителното изкуство. Събеседник ще е д-р Ана Джуркова.  Бъдете с Радио Пловдив в събота от 9.00 часа, ще е интересно!

публикувано на 25.09.20 в 10:10

„Алтер его” с македонския писател Иван Шопов

Тази събота в „Алтер его“ ще ни гостува младият македонски писател със сатирични наклонности Иван Шопов, който ще представи първата си книга на българския пазар „Залутани записки“.  По някое време ще се включи и блестящия български карикатурист Валери Александров – ВАЛЕКС, с когото ще говорим за каквото си искаме. Апропо, ВАЛЕКС е автор на един..

публикувано на 25.09.20 в 10:05

Фасада видео фестивал грейва в Стария Пловдив

Фасада видео фестивал щe сe открие от 20 часа в „Лапидариума“ в Стария град.  В единайстото издание, от 181 филма,  са селектирани 62 творби от 26 държави: Германия, Австрия, Полша, Словения, Франция, Белгия, Дания, Финландия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Великобритания, Русия, САЩ, Канада, Република Корея, Хонгконг,..

публикувано на 25.09.20 в 07:08