Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Пловдив задават политическите тенденции

Политологът доц. Даниел Смилов коментира предизборната кампания и разположението на силите. Сега въпросът за едни е да спечелят нови пространства в местната власт, а за други да ги запазят.

Пловдив и София са важни, защото задават тенденциите в страната. Това, което трябва да се види на тези избори е доколко ГЕРБ ще бъде в състояние да удържи най-големите градове. На миналите избори успя да вземе големите областни градове. Ясно е, че ще има някакви загуби. Евентуална загуба в София и Пловдив ще бъде тежка и символна, което ще доведе до смяна посоката на политиката в национален план. Може да се спекулира, че това би довело до натиск за предсрочни избори или поне възможности за това. Управлявщата коалиция в момента е доста сложна и крехка, но има скрита подкрепа за това управление от ДПС. При смяна на баланса в страната може ДПС  да търси други варианти, които да дестабилизират този  управленски формат.  

Доц. Смилов заяви, че опозицията не се възползва от износването на ГЕРБ. Властта е едно от големите блага на съвременното общество. Може да бъде публично благо – в интерес на всички, но може да се превърне в интерес на тези, които притежават властта. Двата варианта могат да бъдат балансирани с добри управленски модели. Още Аристотел е казал: „Политиката е това изкуство, което да балансира общия интерес с този на управляващите“.  

Понякога политиката се изражда и се превръща в тирания, олигархия, когато властта се използва изключително за лични интереси. Властта може да се изроди, когато очакваме от управника да се държи както баща към децата, да загърбва собствения си интерес. Аристотел е смятал, че властта не трябва да бъде  третирана като „бащица“, но и другата – олигархичната не е добра. Трябва да се намери баланс, а властта да управлява  както в интерес на всички, така и управляващите да получават нещо. От края на 19-ти и началото на 20-ти век управляващите получават заплати.

Интервюто с политолога доц. Даниел Смилов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов. По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти, така..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43