Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков сезира прокуратурата за ремонта на самолетите L-39

Лидерът на АБВ предупреди, че тече грандиозно разграбване на имоти на българската армия, каквото не е имало за последните 30 години

Още днес председателят на партия АБВ Румен Петков ще внесе в прокуратурата цялата документация по договора на Министерството на отбраната за ремонт на учебните самолети L-39. По думите му, с този ремонт е извършено престъпление към националната ни сигурност като е застрашен животът и здравето на българските пилоти и на военно-въздушните ни сили.

Петков се позова на писмо, подписано от министър Каракачанов, в което ясно е посочено, че фирмата, спечелила търга за ремонт, не разполага с необходимата техническа документация. Това означава, че не може да гарантира надеждността и безопасността на самолетите, смята Румен Петков. 

По думите му, с това писмо министър Каракачанов показва, че знае, че са нарушени правилата на провеждане на обществената поръчка и че е направена груба манипулация с резултата от определянето на спечелилия. Това не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като престъпление, категоричен е Румен Петков. 

Според него, военният министър очевидно е бил принуден да подпише това писмо, защото с него той извършва пълни самопризнания. Може би отговорът е в това, че веднага след това министерството на отбраната е превело 8 милиона лева на фирмата, спечелила обществената поръчка, обясни председателят на партия АБВ.

За ситуацията с ремонта на учебните самолети L-39 Румен Петков е информирал и министър-председателя Бойко Борисов. Той ми върна един отговор, в който цитира Каракачанов, че няма извършени нарушения, обясни Петков. Затова според него, в извършеното престъпление министър Каракачанов и премиерът Борисов са съучастници.

Ремонтът на самолетите трябваше да приключи на 19-ти септември, но не е завършил и до днес, отбеляза Румен Петков. Според него министър Каракачанов трябва незабавно да се оттегли от поста, а също да понесе и съдебна отговорност.

Освен в прокуратурата, Петков ще изпрати окомплектованата документация и в централата на НАТО, както и в Европейската агенция за безопасност на полетите. 

За имотите на Министерството на отбраната

За 8 хиляди лева на декар е продаден имот на военното министерство в Куклен и то на фирма с уставен капитал от 5 хиляди лева. Това съобщи лидерът на партия АБВ Румен Петков като уточни, че целият имот от 115 декара е продаден за 829 хиляди лева. По думите му, теренът е от изключително значение и може да се развие като летищен комплекс или икономическа зона.

Според Петков, това е меко казано скандално и министър – председателят трябва да направи всичко възможно такъв тип сделки да бъдат спрени, включително и планираните в перспектива.

Петков съобщи и за още два имота на военното ведомство в Пловдивско, също продадени преди дни на скандално ниски цени. 16 декара в местността „Капсида“, също край Куклен, са продадени за 256 хиляди лева. А терен от 16 декара в село Караджово в община Садово е продаден за 212 хиляди лева.

Терените в Куклен и „Капсида“ са класифицирани като земеделски имоти, а този в Караджово е определен като производствена база, тъй като в него има 11 сгради на близо 3 000 метра застроена площ.

Такъв тип интензивно разграбване на имотите на българската армия от последните 30 години не е имало, коментира Румен Петков.

Той уточни, че в момента тече процедура по продажба на минимум 20 имота на военното министерство, част от които са разположени в центровете на редица градове, а други представляват интерес за общините, в които се намират.

Грандиозно разграбване, така Петков нарече продажбата на военните имоти. Той цитира позицията на министър Каракачанов, че това са имоти с отпаднала необходимост за българската армия. Според Петков, ако Каракачанов остане още известно време министър, може да отпадне и необходимостта от българска армия.

Румен Петков посочи, че е много смутен от това, че в Народното събрание тези неща не смущават никого. Аз не казвам, че това непременно означава консорциум „ВМРО – ГЕРБ – БСП и Ко“, но мълчанието в Народното събрание е смущаващо, обясни лидерът на партия АБВ. Той е убеден, че обществото трябва да си даде сметка какво се случва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

HILLS OF ROCK ще разтресе Пловдив от днес

Над 60 групи се включват в тазгодишното издание на тридневния фестивал HILLS OF ROCK-2024, който започва на Гребната база в Пловдив. Във всеки един от фестивалните дни се очакват над 20 000 меломани. На пловдивска сцена от днес до събота ще се изявят много световноизвестни музиканти.  В първата вечер хедлайнер е група „Корн“, а..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Потушен е и последният пожар в Пловдивска област

Потушен е и последният пожар в пловдивския регион, избухнал късно вчера между селата Драгомир и Мало Крушево.  Основна пречка при гасенето е била силният вятър, който често мени посоката си. В погасяването се включи вертолет "Кугар" от авиобазата в Крумово.   Аварийни екипи дежурят около тлеещото огнище.  Разследва се възможна човешка причина..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Нови придобивки за детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще дадат старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон към детска градина „Буратино“. Очаква се с новите помещения да бъде увеличен капацитетът на градината със седемдесет места, като групите от седем ще станат десет...

публикувано на 25.07.24 в 08:56

Опустошителна градушка удари Горна Арда

Градушка удари смолянското село Горна Арда и унищожи 90 процента от земеделската продукция. "Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното  поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са  свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, каза  Мариана Цекова, заместник-кмет на Смолян...

публикувано на 24.07.24 в 20:54

Пожар избухна в изоставени лозя между Драгомир и Мало Крушево

Огнеборци от различни служби на пловдивската пожарна потушават пожар в изоставени лоза и стърнища между селата Драгомир и Мало Крушево.  Огънят е избухнал  около 13:00 часа между общините Съединение и Хисаря.  Няма опасност за населението.   Основна пречка при гасенето е силният вятър, който често мени посоката си. На терен са три трактора и..

обновено на 24.07.24 в 17:11