Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а от парите му

Американските санкции на Турция са "епидермално-козметични", напълно без значение

| обновено на 15.10.19 в 18:28


Все още е рано на 100% да се страхуваме от бежанска вълна към нашите граници заради турската офанзива в Сирия, но тази вероятност остава реална,  коментира пред Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.  

Аз обаче не споделям този ентусазъм на премиера, че всичко е спокойно и няма опасност, добави той, визирайки динамични променящата се ситуация с бойните действия там.  Ние дори не знаем реалното състояние на военните събития там, не знаем чии войски къде се намират в момента, обясни Валентин Вацев.  

По думите му, с кюрди е населена и една не малка част от самата Турция, но на повечето от тях се гледа като на терористични групи.  Затова, не бива да се забравя, че Ердоган е поел ангажимент към собствения си народ в тази посока, от който не може лесно да се отметне.  

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а само от парите му.  Този път обаче и парите няма да го спрат. 

Вероятно, една от неговите идеи за тази военна инвазия е да разположи над два и половина милиона бежанци, които сега са в Турция, на опразнените от кюрдите  територии в Сирия.  Виждаме преговори между  кюрдските сили и Русия и ако се стигне до договореност с Дамаск, можем да очакваме съвсем скоро турската офанзива да спре, предположи Валентин Вацев.  

Според него, в последните 48 часа сме свидетели на рязък обрат и в американската позиция. Наложените от Тръмп санкции обаче са „епидермално козметични“ и са напълно без значение, коментира анализаторът.  

Засега страдат само кюрдите, изоставен от всички, заяви Валентин Вацев.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27