Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на филма "Завръщане", заснет в Пловдив


Новият филм на режисьора Ники Илиев „Завръщане“, който  тръгва по кината от  18 октомври в цялата страна, имаше първа премиера в Пловдив. И това не е случайно, защото филмът е заснет през лятото точно в Пловдив, на знакови места като Стария град, Капара и Гребната база,  и е в програмата на Пловдив ЕСК 2019. 

След премиерата в Пловдив със срещи на живо с екипа на филма,  е софийската премиепа и след това започва и националното турне. На 19 и 20 октомври публиката в Лондон ще може лично да се срещне с целия актьорски състав на две специални прожекции. 

В интервю за Радио Пловдив Ники Илиев, който освен режисьор е и сценарист, продуцент и участва и  актьорски във филма, каза, че по време на снимките е преоткрил Пловдив. Винаги съм знаел, че Пловдив е красив град, но сега го видях много променен и колко още по-красив е станал. За мен откритие беше квартал "Капана" и колко много е направено там. 

Исках да направя филма, в който да се говори за ценности, но да бъде  разказан  весело, развлекателно.

Трима приятели се завръщат у дома от всички краища на света, за да помогнат на друг свой приятел от детството да спаси родната си къща,да не загърбва завета на дядо им като събори фамилния им дом и построи на негово място модерна бизнес сграда. Единственият начин за това е приятелите от детството да се обединят отново и да победят професионалния отбор на Бранимир в градския маратон. Задачата се оказва изключително трудна, а поредица от безумни случки и абсурдни препятствия поставят на изпитания дългогодишното им приятелство.  Героите на филма се завръщат към спомените за детските мечти, първата любов, семейните ценности и истинското приятелство, за да открият, че независимо от промените и разстоянието на времето, някои неща остават завинаги същите.

 Стефан Данаилов  е със специална роля във филма, той е в завършващия кадър, участавт звезди като Башар Рахал, Евелин Костова, Александър Кадиев, Орлин Павлов, Диляна Попова, Бойко Кръстанов, Искра Донова и Райна Караянева.


Цялото интервю с Ники Илиев е в звуковия файл.

Още от категорията

Пламен Велчев с първа самостоятелна изложба в Пловдив

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две американски десетилетия.  Експозицията е със символното заглавие „Откат“.  В залите за временни експозиции в Градската художествена галерия на Главната улица авторът показва 22 творби - живописни платна, рисунки и графики. Част от картините са създадени..

публикувано на 28.07.21 в 07:12

Димитър Добрев дари над 1000 ютии на Етнографския музей в Пловдив

Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от над 1000 ютии на Етнографския музей.  От там съобщават, че експонатите са събирани повече от 40 години.  Сред тях има както старинни, така и  съвременни, реплики и сувенири. Най-старите ютии са от края на ХVІІІ век.  В колекцията има ютии, работещи на въглища, с газ, със спирт за горене,..

публикувано на 27.07.21 в 15:26

Поредица от събития посветени на поезията

"Девет балади за Пловдив или Завръщането на Калиопа", е проект на актрисата Анна Танчева, която се завръща в радния Пловдив след 30 години прекарани в Париж, където пловдивчанката живее и се развива професионално.  Нейният подарък към пловдивчани - "Девет балади из Пловдив или Завръщането на Калиопа", обединява поезията, музиката и изобразителното..

публикувано на 27.07.21 в 14:17

Владислав Христов с хайку поезия в унгарски сайт

В програма "Точно днес" говорим с поета и наш колега Владислав Христов за книгите му с поезия и новата с проза, която ще излезе скоро. Разговорът започва от негово хайку, поместено в унгарски сайт за кратка поезия на автори от целия свят.   Трима български поети - Мая Данева, Радостина Драгостинова и Владислав Христов имат публикации в брой 1, на..

публикувано на 27.07.21 в 10:32

Почина историкът и археолог Никола Дамянов

Смолян скърби за историка и археолог Никола Дамянов, който днес почина на 85-годишна възраст.  Роден е на 06.05.1936 г. в гр. Девин. Бил е преподавател в Учителския институт в Смолян. Основател на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян и повече от 30 години негов директор.  Автор е на много изследвания за историческото и културно..

публикувано на 26.07.21 в 21:13