Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа. 

Много е тесен кръгът на специалистите в Комисията. Този кръг е много  натоварен дисциплинарно, което пречи да се разгледат споровете в по- широк контекст. Трябва да има специалисти по процеси в цивилизацията, философи, култоролози, социолози, които да дадат една по- съвременна рамка. Историците остават свързани с периода на формиране на националното и са по- пристрастни и свързани повече с миналото. Не може отношенията между две приятелски държави да бъдат поставени на карта за определяне националността на един деец от миналото. Трябва да има критерии за определяне на поведението на хората. 

За пример той посочи случая с философа Цветан Тодоров, роден и живял в България и Франция, но определян като френски интелектуалец. 

Освен нови критерии, нужно е и политиците да не се намесват, подчерта проф. Знеполски.

Антибългарската и антимакедонската пропаганда не бива да оказва влияние при вземането на важните решения за отношенията между двете страни и  не бива да бъде условие за някакво разбирателство. Решението трябва да бъде политическо, а не оставено в ръцете на тесни специалисти. Политиката трябва да намери уравновесена позиция, на базата на която може да се говори. Задълбаването в историята няма да донесе нищо полезно и за нашата страна.

Според него, ако българските политици искат да запазят добри отношения трябва да имат съвършено друго поведение, различно от ултиматумите и заплахите.  

Други са пътищата, настървени политици и тясно специализирани историци не могат да бъдат крайно полезни за решаването на тези проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00