В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността.

И двете награди са стойности за мен, защото са оценка за моята медицинска и преподавателска дейност. Двете не ги разделям, защото  ежедневнието ми е свързано с тях., заяви в ефира на радио Пловдив проф. Дечев.

В системата на здравеопазването има напластени с години проблеми и за решаването им се изискват доста радикални решения.

По повод протестите на медицинските специалисти проф. д-р Дечев изрази скептичност, че заплатите им могат да бъдат увеличени, при условие, че болниците са търговски дружества. 

Трябва да има промяна в статута на здравните заведение. Една от възможностите за повишение на заплатите в момента на медицинските специалисти е увеличението на цената на клиничните пътеки. В момента в България няма глад за лекари в големите градове. В малките ситуацията е различна. Много драматичен е проблемът обаче с медицинските специалисти, с дефицита на медицински сестри, който очертава мрачната картина на здравеопазването в България.

 Моделът за подготовка на медицинските сестри е сбъркан. Прекалено дълъг е процесът им на обучение – 4 години, колкото и на лекарите и тук е необходима промяна. В  други страни по света обучението на медицинските сестри е само 3 години и не се учат толкова излишни предмети.

У нас за получаване на бакалавърска степен учат много излишни неща. Дългият процес на обучение е в ущърб на практическата им работа. Трябва да бъде установен баланс между продължителността на обучението и желанието на медицинските специалисти да остават на работа в България.

Една от причините здравната реформа у нас да не се случва е, че се опитваме да създадем наш български модел, вместо да ползваме опита на други страни.

Независимо обаче от административните проблеми и несполуките в здравеопазването,  българските лекари трябва да се гордеят, че по възможности и знание не отстъпват на западните лекари и предоставят на гражданите добра медицинска помощ.

 Интервюто - звуковия файл:
Още от категорията

"Преводът" на "Под игото" е примитивен и не е "Под игото"

Трябваше да се очаква подобно развитие, от години в системата се утвърждава тенденцията  да е по-лесно, по-просто, по –разбираемо,  това се подкрепя и институционално,  и ето, това се буквализира в „превода“ на „Под игото“,  коментира случаят с преведения на съвременен български език роман „Под игото" от Иван Вазов проф. Инна Пелева преподавател..

публикувано на 05.12.19 в 16:45

Размисли и страсти за съвременния "превод" на "Под игото"

Жители на Сопот изразиха недоволството си от „превода“ на съвременен български език на романа "Под игото".  Те се събраха пред къщата музей на Иван Вазов с плакати с надписи "Под игото е нашата история" и "Не редактирайте гения". Протестиращите заявиха, че са възмутени от подмяната на над 6000 архаични думи в новото издание на романа...

обновено на 05.12.19 в 14:53

Образователната система не трябва да се променя панически

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че лед слабото представяне на българските ученици на международното изследване PISA, се обмисля въвеждането на допълнителен тест. В него ще бъдат включени въпроси по всички предмети и ще е за 10 клас. Не смятам, че само на тази база трябва да се взимат решение. Не препоръчвам на правителството да..

публикувано на 05.12.19 в 10:56

Ядрената енергетика не може да замести въглищните централи

Срещата за климата в Мадрид и решението на ЕС да обяви извънредно положение по отношение на промените в него фокусираха общественото внимание и рестартираха дебата за бъдещето на въглищните централи у нас.  Бившият министър на екологията Юлиан Попов не очаква решителност от страна на българските власти за закриването на тези централи, но и..

публикувано на 04.12.19 в 17:09

Алекс се бори със страшното с помощта на "Българската Коледа"

Алекс е на 13 години. Спи по най-много два часа в денонощие. Търси себе си и разчита на мама. Тя се грижи за него и за две годишната им дъщеричка. Малката ми подава бонбон и изважда чашите. Те се чуват в репортажа, когато ги пренареждаме.   Алекс е с детски аутизъм и се самонаранява. Логопед и психолог работят с него.  Вече втора година..

публикувано на 04.12.19 в 16:30