Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността.

И двете награди са стойности за мен, защото са оценка за моята медицинска и преподавателска дейност. Двете не ги разделям, защото  ежедневнието ми е свързано с тях., заяви в ефира на радио Пловдив проф. Дечев.

В системата на здравеопазването има напластени с години проблеми и за решаването им се изискват доста радикални решения.

По повод протестите на медицинските специалисти проф. д-р Дечев изрази скептичност, че заплатите им могат да бъдат увеличени, при условие, че болниците са търговски дружества. 

Трябва да има промяна в статута на здравните заведение. Една от възможностите за повишение на заплатите в момента на медицинските специалисти е увеличението на цената на клиничните пътеки. В момента в България няма глад за лекари в големите градове. В малките ситуацията е различна. Много драматичен е проблемът обаче с медицинските специалисти, с дефицита на медицински сестри, който очертава мрачната картина на здравеопазването в България.

 Моделът за подготовка на медицинските сестри е сбъркан. Прекалено дълъг е процесът им на обучение – 4 години, колкото и на лекарите и тук е необходима промяна. В  други страни по света обучението на медицинските сестри е само 3 години и не се учат толкова излишни предмети.

У нас за получаване на бакалавърска степен учат много излишни неща. Дългият процес на обучение е в ущърб на практическата им работа. Трябва да бъде установен баланс между продължителността на обучението и желанието на медицинските специалисти да остават на работа в България.

Една от причините здравната реформа у нас да не се случва е, че се опитваме да създадем наш български модел, вместо да ползваме опита на други страни.

Независимо обаче от административните проблеми и несполуките в здравеопазването,  българските лекари трябва да се гордеят, че по възможности и знание не отстъпват на западните лекари и предоставят на гражданите добра медицинска помощ.

 Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59