Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск.

Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее вятърът. Вчера турският президент Ердоган още веднъж отправи послание, че ще продължат военните действия. Това ще бъде решено на днешната среща, защото вчера външният министър на Русия Лавров заяви, че Русия ще настоява за спогодбата между Дамаск и Анкара от 1998, където ясно се посочва, че при заплаха от терористичната ПКК,  която по онова време е в Сирия и организира нападения срещу Турция, ако не бъде прочистена от Дамаск, турските въоръжени сили си запазват правото за военни действия в периметър от 5 километра. Днешната среща ще бъде ключова, защото има такава спогодба.

Мехмед Юмер припомни 2011 година, когато избухна вътрешната война в Сирия. Ердоган е против режима на Башар Асад, дори се кани за три месеца да влезе в Дамаск, и да участва в петъчна молитва. До такава степен е амбициран да подкрепя сирийската свободна армия, която е опозиция на Асад и иска демокрация. После се разбира, че това са групи далече от демокрацията. Отново ще бъде поставен на масата въпросът, официална Анкара и официален Дамаск да седнат и се разберат като цивилизовани държави. Русия е права с този ход от гледна точка на руските интереси, тъй като си осигури влияние в Сирия и достъп до Средиземно море. Остава Путин да настоява за успокояване на военните действия, които Анкара предприе срещу кюрдите в Североизточната част на Сирия. Русия разглежда сирийските кюрди като разклонение на турската ПКК. Путин ще настоява зоната за сигурност да бъде 5 километра.

Споразумение ще има, защото Ердоган каза, че ще пусне 3.5 мил. бежанци и видя, че това работи. Европейските лидери са предпазливи и готови да плащат, като бързо отстъпват пред „султана от Босфора“. Играта е на много високо равнище, Вашингтон и Москва ще решават, кой какво влияние да има. Видяха, че Русия няма да направи крачка назад. Никакви санкции не можаха да я накарат да отстъпи за Крим, Украйна, така и в Североизточната част на Сирия.

На този етап за България няма голяма опасност от бежанска вълна. Тези 13 точки, които Турция подписа със САЩ целят да не се урони престижа на Турция. Те ѝ дадоха шанс, уж под формата на споразумение да прекрати военните действия срещу кюрдите, без да забравяме за американските санкции. 

Интервюто с журналиста Мехмед Юмер е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59