Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За български евреи разказва филмът "Следващото поколение"

Световна премиера на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“  ще се състои в „Лъки -  Дом на киното“, Пловдив. 

Лентата, създадена по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев,  е заснета в Израел и в България. Героите в документалния проект са наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна война. Писателката и журналист Ошрат Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик, а бащата на спрягания за възможен премиер на Израел генерал-лейтенант Габи Ешкенази, е роден в Пловдив. 

Чрез емоционалното пътуване  на героите назад към корените филмът проследява историята на спасяването и биографиите на двете семейства по време на Втората световна война, както и личните им чувства и емоции в търсене на отговори за миналото  и настоящето.

България е единствената държава, която по време на Холокоста успява да спаси близо 50 000 евреи от изпращане в лагерите на смъртта, въпреки че в този период тя е част от Тристранния пакт. Фактът е известен на по-голямата част от българите и израилтяните, но в световен мащаб хората рядко са чували за него.  

„Следващото поколение“ се посвещава и на 70-годишнината от имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България и е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.  Режисьори на  българо-израелската продукция са Ния Александрова и Айелет Хелер. 

Ние бяхме винаги символ на телрантност. Толерантността е много важна за нас, заяви Яков Джераси – председател на Световната ционистка организация – България, по чиято идея е създаден филмът.

Затова избрахме емблематични герои между тези 45 000 евреи, които емигрираха от България за Израел още през 1949 г. Един от тях е началникът на генералния щаб на Израел генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, когото всеки израелец познава а другият – Ошрат Котлер, която виждаме всеки ден по израелската телевизия.

 Идеята да ги доведем тук за първи път в живота им и да им покажем домовете на техните родители и предци и те да се запознаят с миналото за тях беше много емоционална стъпка. И накрая на флма, когато двамата стоят в едно кафе в Пловдив, Габи Ешкенази се обръща към Котлер и казва „Знаеш ли, тази нация е много по-различна от всички тези велики нации, които дадоха на света толкова много . Това е обикновена нация, направила нещо много по-велико от останалите.“

Това е признание от хора, които досега са нямали никаква връзка с родината.

Хората, които ще видят  този филм, ще разберат колко важно е това  второ, трето и четвърто поколение, на което не отделяме достатъчно внимание. Това е ресурсът а България.

Но трябва да помним, че сме длъжни да бъдем символ на толерантността пред обществото.

Чуйте повече от звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Огънят на Орфей" ни въвежда в духовното

От 4-ти до 14 август  2024 г. в община Златоград  се провежда за пореден път Международната лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей“. Това е неговото 18-то издание, а поканените за участие преподаватели в творческите и майсторски класове са известни изпълнители, творци и педагози, участващи активно в културния живот на..

публикувано на 31.07.24 в 10:57

Заместник-кметът Панов ще се срещне с участниците в МФФ

Заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов ще се срещне на 1 август в общината с участниците в Международния фолклорен фестивал (МФФ). Според традицията, която се спазва всяка година, домакините и гостите си разменят протоколни подаръци в неформална обстановка. Тази година в Международния фолклорен фестивал участват Ансамбъл за..

публикувано на 31.07.24 в 10:15
Галерия

Изложба представя братята Асен и Илия Пейкови

В сводестата зала на Балабановата къща  e открита любопитна изложба – „Асен и Илия Пейкови“. Инициативата е част от мащабния летен фестивал „Лято в Стария град“, който се осъществява в рамките на трите най-горещи месеца. Изложбата представя за първи път творби на двама изключителни и почти неизвестни у нас артисти - световноизвестният..

обновено на 31.07.24 в 08:24

Преге - предаване за света на книгите, 27.07. - 02.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 7. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 448 стр., 6А, Лъчезар Минчев, 2024. Стефан Стори. Маслени бои и мрамор.  322 стр., тв. к. 7А, Изток-Запад, 2024. Харлан Коубън...

публикувано на 29.07.24 в 14:45

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13