Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Попов и Иван Панайотов отиват на балотаж в Пазарджик

Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотажа на 3-ти ноември, според социологическо проучване на агенция "Медиана". Изследването е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 17 – 22 октомври  2019 г.  с 462 човека 18+ години, жители на община Пазарджик и е представително за общината. 

Според социолозите в община Пазарджик доминират настроенията за промяна и смяна на настоящия кмет. За промяна са се обявили 45 на сто от участниците в проучването, а за запазване на статуквото 35 на сто. Желаещите промяна обаче, не се консолидират около един алтернативен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на  Тодор Попов. В момента Попов получава подкрепата на 30,2 на сто от анкетираните.

Основният претендент е настоящият кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Най-вероятно той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Иван Панайотов с 19 на сто подкрепа. На трета позиция е кандидатът на БСП Благо Солов с със 17,6%, а на четвърто Арлин Антонов - 4,5%.

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния  от партията им кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона. Симпатизантите на ГЕРБ обаче, към момента, са по-слабо консолидирани около кандидатурата на собствената им партия.

Резултатът от кметските избори, в крайна сметка, ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели.

В общинския съвет на община Пазарджик, вероятно, ще бъдат представени седем или осем политически формации. Той ще бъде доминиран от ГЕРБ, но без възможност да постигнат самостоятелно мнозинство в местния парламент. ГЕРБ получава 28,9 на сто от гласовете на запитаните, БСП - 19,8, Новото време - 9,8, Воля - 4,1%, следвани от Алтернатива на Гражданите - 3,6%, Атака - 2,5.

Избирателната активност в община Пазарджик се очертава като значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно пред урните ще застават около 40% от избирателите с право на глас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43