Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В "Срещите" разговор за Бесапара и тракийските жреци

| обновено на 26.10.19 в 12:30


Тази събота в  "Срещите" ни гостува доц Веселина Вачкова, директор на историческия музей в Перущица.

С нея ще мислим и говорим за поръките на 29-те могили около града, за духа на Бесапара и доказателствата за живота на тракийските жреци тук на нашата кръстопътна  земя. 

Още от категорията

Зимна цветна приказка в Градската художествена галерия

Изложба на икебана „Зимна цветна приказка“ се открива в Градската художествена галерия в Пловдив. Тя е експонирана на втория етаж в залите за временни експозиции на галерията и представя красиви композиции от цветя, изпълнени в традициите на икебана.  Това е древното японско изкуство за аранжиране на цветя, с уникални духовни и артистични..

обновено на 28.01.21 в 09:46

В Пазарджик започва фестивалът "Зимни музикални вечери"

46-ият Международен фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов“ – Пазарджик започва от днес с концерт в зала „Маестро Георги Атанасов”.  Откриването по традиция е с творба от Панчо Владигеров, но не с неговата „Рапсодия Вардар“, а поради ковид мерките с друга творба на Владидгеров - Сарабанда из "Класично и романтично". Диригент на..

публикувано на 28.01.21 в 06:30

Сценично четене на пиесата "Маркет"

„Какво означава призивът “бъди себе си” в свят, в който “всеки е уникален”, но всички са еднакви и едноизмерни? Възможно ли е да запазим себе си в това ново общество? Къде е границата между пазарния ни избор и превръщането на самите нас в продукти?“  - въпроси на нашето време, все по-валидни, а отговорите се случват все по-уклончиви,..

публикувано на 27.01.21 в 15:08

Великите европейци - Данте Алигери, първа част

Седем века са адски много време в човешкото измерение. Преди 700 години в Европа няма картофи и домати, липсва не само тоалетна хартия, но дори идеята за приличен клозет, а книгите се пишат на ръка и се събират на свитъци.                                  На  власт е силният, а църквата е до гушата в симония – продава всичко свято, включително..

обновено на 27.01.21 в 11:31

Антон Баев с първи български роман за карантината

"Спас Господов в страната на амазонките“ е най-новият, току- що пуснат на книжния пазар роман на гл. редактор на сайта „Пловдив онлайн“ и председател на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев.   „Той е  алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина...

обновено на 27.01.21 в 10:46