Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборно ноктюрно за Столипиново


Почти шокиращо рядко събитие в днешния  изборен ден за Столипиново, кварталът, който в недалечното минало често се спрягаше като лакмус и барометър за изборния успех на една или друга партия, при парламентарни избори, и на един или друг кандидат – при местните избори.  

Този път районът е с най-ниската избирателна активност  в Пловдив – под 30%.  Какво се случи днес там?  

Изненадата този път е  наистина вялата изборна активност и  очевидна липса на интерес, за разлика от почти всеки друг път.

Когато се наблюдаваха тълпи от накипрени  с нови одежди лъчезарни избиратели, на фона на придружаващата ги весела детска глъч, песни  и често екзотични танци.  

Този път някаква сякаш глуха тишина  бе надвиснала над изборните секции в Столипиново, разположени в училищата с възрожденски имена. 

Очакванията вечерта, малко преди края на изборния ден, да се изсипят ликуващи тълпи с готово попълнени  бюлетини умовете и сърцата им, не се случи.  

Откровено скучаещи партийни застъпници и  наблюдатели пушат цигара от цигара, без видима неоебходимост  да стоят вътре в секциите в тъжна тишина.

Случайно  наминаващите  гласоподаватели изглеждат  по-скоро  като екзотично изключение, става ясно и на следващата посетена секция. Тук обаче, вече се сблъскваме с друг невиждан преди феномен – на всички влизащи и излизащи, и въобще на всички, сякаш някой им е залепил устите... 

"Ела тука бате, да ти кажа какво става"  – смигва ми конспиративно  един местен момък, жонглиращ с два джиесема, от които приема и предава някакви вероятно инструкции. 

– Казано е на нашите хора да не дават интервюта и да бягат от журналистите, тайнствено прошепва вероятният активист. 

- И защо – питам наивно аз? 

– Ще разбереш някой ден, другата неделя,  свойски ми смигва  младежът и потъва в мрака.

Малко преди да ме завладеят мрачни  депресивни усещания – блесва светъл лъч – група  весели юноши нахлуват с топка  в училищния двор, напук на изборните кахъри на възрастните. 

В тяхното лице виждам жадуваната млада бодра смяна, която расне в жизнерадост и очакване да  въплъти напълно гражданските си права и задължения, когато порасне. 

Чуйте в репортажа защо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18