Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборно ноктюрно за Столипиново


Почти шокиращо рядко събитие в днешния  изборен ден за Столипиново, кварталът, който в недалечното минало често се спрягаше като лакмус и барометър за изборния успех на една или друга партия, при парламентарни избори, и на един или друг кандидат – при местните избори.  

Този път районът е с най-ниската избирателна активност  в Пловдив – под 30%.  Какво се случи днес там?  

Изненадата този път е  наистина вялата изборна активност и  очевидна липса на интерес, за разлика от почти всеки друг път.

Когато се наблюдаваха тълпи от накипрени  с нови одежди лъчезарни избиратели, на фона на придружаващата ги весела детска глъч, песни  и често екзотични танци.  

Този път някаква сякаш глуха тишина  бе надвиснала над изборните секции в Столипиново, разположени в училищата с възрожденски имена. 

Очакванията вечерта, малко преди края на изборния ден, да се изсипят ликуващи тълпи с готово попълнени  бюлетини умовете и сърцата им, не се случи.  

Откровено скучаещи партийни застъпници и  наблюдатели пушат цигара от цигара, без видима неоебходимост  да стоят вътре в секциите в тъжна тишина.

Случайно  наминаващите  гласоподаватели изглеждат  по-скоро  като екзотично изключение, става ясно и на следващата посетена секция. Тук обаче, вече се сблъскваме с друг невиждан преди феномен – на всички влизащи и излизащи, и въобще на всички, сякаш някой им е залепил устите... 

"Ела тука бате, да ти кажа какво става"  – смигва ми конспиративно  един местен момък, жонглиращ с два джиесема, от които приема и предава някакви вероятно инструкции. 

– Казано е на нашите хора да не дават интервюта и да бягат от журналистите, тайнствено прошепва вероятният активист. 

- И защо – питам наивно аз? 

– Ще разбереш някой ден, другата неделя,  свойски ми смигва  младежът и потъва в мрака.

Малко преди да ме завладеят мрачни  депресивни усещания – блесва светъл лъч – група  весели юноши нахлуват с топка  в училищния двор, напук на изборните кахъри на възрастните. 

В тяхното лице виждам жадуваната млада бодра смяна, която расне в жизнерадост и очакване да  въплъти напълно гражданските си права и задължения, когато порасне. 

Чуйте в репортажа защо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38