Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Атанасов трудно ще преодолее преднината на ГЕРБ

Екзитполът, макар и важен социологически инструмент, не е стопроцентово надежден и винаги дава определени отклонения. Специално в Пловдив отклонението беше драстично и това направи Пловдив един от най-интересните случаи в местни избори 2019 . Самите социолози би следвало да направят сериозен преглед на начина, по който са направили своята извадка. Това подчерта пред радио Пловдив политологът Борис Попиванов. 

Според него, винаги ще останат съмнения дали е имало някаква манипулация в  полза на определения кандидат.

От доста години насам значителна част от българските избиратели, особено в по-големите градове, следят  на живо резултатите от изборния ден,  които се разпространяват от агенциите в медиите. При липсата на твърда партийна дисциплина е възможно избирателят да се откаже от отиване до урните, ако види, че този кандидат няма шанс и да се постигне ефект в полза на втория или третия.  В случая – Славчо Атанасов.

Попиванов отказа да се ангажира с мнение, дали така се случило в конкретната ситуация, но подчерта, че потенциалът на Славчо Атанасов е по-висок, от този, който той е показал реално на първия тур.

Механично преразпределение на гласовете обаче на балотажа няма да има. Не мисля, че под строй избирателите на един или друг кандидат, който е загубил на първия тур, ще отидат да гласуват за друг. Мисля обаче, че част от червените избиратели на Пловдив са склонни и ще отидат да подкрепят Славчо Атанасов на 3 ноември. Независимо от тази подкрепа обаче, на него ще му бъде трудно да преодолее разликата с кандидата на ГЕРБ.

Да не забравяме, че досегашният кмет на ГЕРБ не се кандидатира отново и на негово място беше посочен друг, който в началото поне беше посрещнат с доста съмнения. На първия тур ГЕРБ сега показа, че в много висока степен контролира положението в Пловдив – при първоначално негативни оценки към новия кандидат и критични оценки към досегашното управление на ГЕРБ в Пловдив.

Той обаче получи изненадващо висок резултат и шансовете му стават все по-големи. Предизвикателството пред Славчо Атанасов е голямо. Ще видим дали ще успее да мобилизира избирателите в скритото мото „Всички срещу ГЕРБ“.

Попиванов коментира и слуховете са смъртта на БСП, които по думите му, са силно преувеличени.

БСП на тези избори печели позиции в сравнение с предишните преди 4 години. Тя отива на балотаж в десетки общини и в повече от 10 областни центъра. Преди да завършат балотажите, е трудно да се направи преценка за цялостното представяне на партията. Да, то е под очакванията на самата партия.

По думите на Попиванов, възможно обяснение за този факт може да се търси в предизборната кампания и на второ място – в цялостната медийна среда у нас – намалените партийни субсидии, ограничените възможности на партиите без подкрепата на бизнеса да влияят на изборния процес и  усложнените отношения на партиите с медиите.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Целта е за 15 септември да отпушим трафика в Пловдив

Във вторник, 10 септември в Община Пловдив ще се проведе разширена координационна среща за предстоящите затваряния на възлови кръстовища в града, заради работата по Водния цикъл.   Това съобщи за програма "Точно днес"  заместник-кметът Тошо Пашов и  подчерта, че от страна на администрацията се прави всичко възможно по-бързо да бъдат завършени..

публикувано на 04.09.24 в 13:03
Стоил Цицелков

Институциите не трябва да решават партийни проблеми

ЦИК създаде прецедент с казуса по приемане на документите на двете фракции на ДПС, който може да се повтори и с други партии. Тази теза изказа Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт от Сдружение за честни избори ОЧИ в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Това, което наблюдавахме на живо по..

публикувано на 04.09.24 в 10:55

Да помогнем на Денис в битката за живот

Денис е само на 10 години, но вече е изправен пред най-тежкото изпитание в живота си и е принуден да води неочаквана борба с коварна болест. „ Преди две седмици момчето претърпя операция, понеже му откриха тумор на малкия  мозък (медулобластом), злокачествен.  След сложната операция, която беше жизненоважна за спасяването му, сега той се..

обновено на 04.09.24 в 08:47

Доверието в изборния процес се срива, а с него и активността

Изборният експерт Стоил Стоилов определи нощуването на активисти на ДПС в ЦИК като меко казано скандално. По думите му залогът за регистрацията, която протече по безпрецедентен начин, е не сама за "марката" на партията, но и за начина, по който ще се формират СИК в традиционните райони на партията и в "ментални анклави на ромското население", където се..

публикувано на 03.09.24 в 11:32

Само популистите "добруват" в кризата на системните партии

Кризата на част от системните полтически партии е знак да се опомним и да осмислим за какво служи политиката - хорта да изразяват своите различия и да овластяват свои представители за определен период от време. Нямаме друг начив, в който да живеем заедно, припомни политологът доц. Албена Танева.  Партиите са в толкова дълбока криза, че нещата се..

публикувано на 03.09.24 в 11:08