Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има отдръпване от ГЕРБ и ОП и липса на алтернатива

| обновено на 28.10.19 в 16:56

Мащабът на загуба на доверие към управляващите, който беше демонстриран на тези избори е най-изненадващият факт в тази кампания, коментира за Радио Пловдив социологът проф. Александър Маринов.
 

Спадът е в абсолютни числа, защото иначе ГЕРБ остава първата партия в страната по спечелени мандати. За пример мога да дам и София, и Пловдив. Като прибавим и изключително слабото представяне на партиите от Патриотичния блок, става дума за сериозно отдръпване на избирателите, каза Маринов. 

Той беше категоричен, че няма и подходяща алтернатива, която да привлече недоволните граждани.

Без съмнение тези избори показват пропукване в ГЕРБ. Фандъкова губи 100 000 гласа, а листата на ГЕРБ в София над 60 000 гласа.

Според Маринов неочаквано слабо е било и постижението на Мая Манолова, като обяснението е в слабата й и разконцентрирана кампания.Това беше изненада за мен, защото Манолова  е опитен политик и трябваше да подходи по друг начин към кампанията си. И трябва да е ясно, че не Мая Манолова е причина за сриването на ГЕРБ, на вота в София, а просто гражданите се оттеглиха от управляващите.

Маринов определи кампанията на градската десница в столицата като модерна и интереса. Те си поделиха по 10 процента и ако формациите "Демократична България" и "Спаси София" бяха заедно, то най-вероятно щяха да стигнат до балотаж.

Смятам, че не е така нареченото категорично политическото възкръсване на БСП не се състоя, но не нека видим и балотажите, подчерта Александър Маринов. Преди  4 години БСП наистина удари невиждано дъно и сега имаше оттласкване от дъното. Проведена беше умерена и сериозна кампания. Най-големите надежди социалистите имат в Русе, където кандидатът на БСП води. Такива балотажи има в Ловеч и Перник, но местните избори винаги дават възможност на всеки да се похвали.

Той коментира и екзит половете и съмнението, че те изкривяват действителността. Всичко се връща като бумеранг. И тук става дума за сериозни проблеми с етиката на част от професионалните екипи, които правят проучванията. В света не е така, тази шмекерия съществува само у нас, заключи проф. Александър Маринов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51