Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в "Тракарт" почита бележити родолюбци

| обновено на 01.11.19 в 07:54

В Културен център „Тракарт” се открива фотоизложба „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ в Истанбул.  

Експонирани са 36 постера с фотоси и документална информация на български възрожденски личности, учили в престижния султански лицей „Галатасарай” в Истанбул в периода 1872–1913 година.

Начало на събитието ще даде музикалния поздрав на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова.

Откриването на изложбата е посветено 1-ви Ноември - Денят на народните будители, които са част от възпитаниците на лицея „Галатасарай“ - Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев и други.

За пръв път изложбата е представена на 12 май 2018 г. в Истанбул, в криптата на Желязната църква „Св. Стефан“, по случай 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий. Изложбата е съпътствана с концерт на доц. Лилия Илиева-мецосопран и доц. д-р Надежда Кузманова-пиано. На откриването присъстваха генералният консул на България в Истанбул - Ангел Ангелов, Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул, г-н Васил Лиазе, председател на българската общност в Истанбул, общински съветници от гр. Пловдив и представители на Пловдивски граждански клуб. 
Идеята за настоящия проект „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” възниква в архивите на университета „Галатасарай“ в Истанбул, при събиране на данни по повод 150- годишнината на учебното заведение през 2018 г.
От архивните документи става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей „Галатасарай“ са известни личности от българската история.

Юбилейната книга, издадена през 1918 г. за лицея, по случай 50-та му годишнина, дава първата кратка информация за завършилите ученици, някои от които са заемали важни длъжности в дипломацията, армията, образованието и науката.

 Малко известен е фактът, че първият футболен отбор „Галатасарай“ е сформиран от българина Благой Балъкчиев през 1905 г. /ученик по това време в лицея/ и е съставен изцяло от българи. Футболистите от ФК „Галатасарай” след завършването си основават в София първия български футболен клуб „ФК 13“, който е предшественик на футболен клуб „Левски“.
Настоящото изследване спомага за утвърждаване на междусъседските социо-културни отношения между Република България и Република Турция, дава възможност за обмен на добри практики.

Значимостта на проекта „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” и перспективите за развитието му го превръщат в образователен и културен мост между две столици на европейската култура - Истанбул 2010 г. и Пловдив 2019 г.
Идеята за проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай” е на
Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул
д-р Георги Иванов - Жорж Трак, Управител на Тракарт.


Интервюто с Жорж Трак е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36