Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаваме да работим за качеството на изборния процес

Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“ заяви, че предстои доста работа за подобряване качеството на изборния процес. Наблюдението на първия тур на местните избори се провежда със студенти от ПУ. Предимно са констатирани организационни нередности и липса на добро обучение на членове на СИК. Примерите са свързани с предварително късане на бюлетини, пропуск на втори печат и пропуски с преференциите.

Случаят в Пловдив с предвалителен резултат, който фактите опровергаха, говори за етичните и  професионални качества на съответната социологическа агенция.

На втория тур се очаква по-ниска избирателна активност. Проблемите са, че доверието в политическите партии спада, а избирателните списъци включва всички с избирателни права. Автоматичното генериране на списъците води до изкуствено завишаване на избирателите. Обръщаме внимание, но няма решение от страна на законодателя.

Не се направиха необходимите корекции, няма реална представа, колко са истинските избиратели. Така всички понасят негативите от този сбъркан подход. Не сработиха и преференциите поради високия праг.

Да припомня, че едно от нарушенията е неотчитане на преференциите. Членовете на СИК не се справят адекватно с отчитане на преференциите. Няма прецизност при работата с броенето на бюлетините и отчитането на преференции. Също много висок е процентът на невалидните бюлетини. Не е ясно, че трябава да се отбележи квардратче за партия и съответна преференция за общински съветник. Има още много работа за подобряване качеството на изборния процес. 

Интервюто с Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18