Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на Зико от баскетбола до пл. "Стефан Стамболов" 1

| обновено на 03.11.19 в 21:19

Здравко Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив. Той спечели балотажа срещу Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО.

56- годишният Здравко Димитров, известен от спортното си минало като Зико,  е сред учредителите на ГЕРБ. През 2007-ма печели изборите за кмет на район на Западен, а четири години по- късно е назначен за областен управител, както и за координатор на партията в региона през 2015-та година.  Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание.

През 2015-та година, след конфликти в градската организация на ГЕРБ в Пловдив, той се кандидатира на местните избори като независим кандидат за кмет, подкрепен от Инициативен комитет и Реформаторския блок. Тогава Димитров бе на крачка от изключване от партията.

На няколко пъти премиерът Борисов лично се намесваше, за да тушира напрежението между областния управител и кмета на града.

Номинацията на Здравко Димитров бе посочена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ в средата на август след като преди това бяха проведени партийните събрания по райони. Той получи трети резултат след Иван Тотев и кмета на "Тракия" Костадин Димитров.

Кандидатурата на Здравко Димитров бе очаквана, след като кметът Иван Тотев обяви, че няма да се бори за трети мандат и след като самият той преди време коментира пред журналисти, че Зико би бил добър кмет на града. Отделно Димитров е личен приятел на премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Не съм изненадан, каза Димитров в първото си интервю за Радио Пловдив след номинацията му за кметската надпревара. Трябва да победим, ще спечелим изборите и няма да имаме проблеми в Пловдив.


Имам визия и знам как могат да се случат нещата, имам личната подкрепа на премиера, на пловдивчани, на спортистите в града. Време е да разберем, че Пловдив е над всичко, подчерта Здравко Димитров отново в интервю за Радио Пловдив. 


След първия тур на изборите Димитров отново подчерта, че основен приоритет в програмата му е открито управление, близо до хората .


Думите му бяха и благодарност и призив към пловдивчани.


И още, както сам казва „добрата политика е да работиш честно и открито, да можеш да гледаш хората право в очите, да накараш всеки човек да открие собствения си интерес в обществения, да убедиш всеки да даде най-доброто от себе си и да можеш да го оцениш. Да търсиш не просто вариант, за да решиш един проблем, а от добрите варианти да намериш най-добрия. Хората трябва да знаят не само какво правиш, защо го правиш, но и как го правиш.

И ако ме питате защо днес се кандидатирам за кмет на Пловдив, отговорът е прост: Пловдив е в сърцето ми. Цялата ми семейна история и целият ми живот са свързани с това място. От дядо ми – до децата ми. И искам по-добри дни за тези, които идват след нас".


Димитров е завършил Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ като бакалавър по „Спортна икономика“, след което защитава магистратури по „Психология“, „Публична администрация“ и „Финансов мениджмънт“.

Той е и дългогодишен състезател по баскетбол, а от 1994 г. до 2007 г. президент на БК „Академик“ - Пловдив. Той е награден от министъра на отбраната с медал за принос към Министерството на отбраната, а през 2015 г. е отличен с най-високото църковно отличие „Св. Апостол Ерм“. Здравко Димитров е семеен с две дъщери.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08