Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Димитров дочака своя шанс

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Кампанията показа, че ГЕРБ са дали всичко от себе си да спечелят в двата основни града София и Пловдив. Така Първан Симеонов от ГАЛЪП обобщи резултатите от местните избори за управляващата партия пред "Точно днес" на Радио Пловдив. Според него, под тепетата:    

ГЕРБ направи любимото си напоследък упражнение - крачка назад, за да може да направи две напред, отказ от един кандидат в името на друг. Явно се разгърна добра и мощна кампания.

Симеонов припомни, че преди два-три месеца масовите нагласи са изглеждали различно в града и определи кампанията като силна, "даже на места прекалено силна". 

На въпрос дали се е получил по време на тази кампания диалог между политици и избиратели, отговори: Не знам какъв диалог особен се случва, те са една постоянна група кандидати в Пловдив. Знаят си мурафетите един на друг, даже се обвиняваха взаимно. Единият много сериозно го отнесе. Това, което се случи на 1 тур, за което колеги сводетелстват, че явно някой се е опитал да повлияе на екзитпола, за съжаление, ощети единия кандидат.

То обясни ощетяването с това, че е много трудно да се гласува и избирателят се обезверява, когато знае, че няма видими шансове за неговия фаворит и като тече класация с "убийствени разлики". 

Атанасов тръгна с една-две обиколки назад във втория тур и това неминуемо се е отразило. Но във всеки случай разликата е достатъчно голяма, за да няма съмнение този път кой е победителят. Той очевидно е Здравко Димитров, той дочака своя шанс, след като в предходните избори беше нещо като алтернативен кандидат на ГЕРБ.

По думите на Първан Симеонов, това е доказателство, че ГЕРБ успява "в тия игри на рестарта", които обясни така: Жертваш някого леко хазартно, изтърваш питомното, но после догонваш дивото и успяваш. Защото това е и обществената поръчка в момента - има търсене за ново, за освежаване. Виждате, че ГЕРБ бие там, където изглежда млад и свеж. И ГЕРБ губи там, където е  застояло.

Ниската активност под тепетата Симеонов обясни с постоянното напоследък „каре кандидати“, както и с това, че „няма кой знае какво голямо вдъхновение". Той обяви за добра инициативата на президента Румен Радев за среща между ЦИК и политическите сили във връзка с притеснения за "чистотата" на изборния процес, защото "става все по-зле" и се "нормализира говоренето за всякакви нарушения".

Самият факт, че се говори като здравей-здрасти, е достатъчен повод да има умуване по тая тема. Има смисъл да се съберат умните глави и да поумуват. Ние, социолозите можем да помогнем малко.

Цялото интервю може да чуете в аудио-файла.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51