Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За донорството трябва да се говори в семейството

Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев. Той допълни, че увеличаването на броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия. Елена Крушкова разговаря с доктор Костадин Чифлигаров, координатор по донорство в УМБАЛ "Свети Георги".

Неразбирането на донорството като медицински процес, погледът върху донорството като екстравагантна дейност и мисленето, че „това мен не ме касае“, е голяма грешка, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Костадин Чифлигаров, който смята, че е необходимо системно обучение и подготовка на обществото.

Той посочи, че темата не трябва да се изчерпва само до единична медийна кампания, а е необходимо тя да се коментира в семействата, много преди да настъпи този съдбовен момент, когато трябва да се търси съгласие за донорство. Според него е необходимо близките да знаят мнението на хората приживе.

Проблемът е национален. Необходимо е обучението да започне още в училище. В часовете по биология в горен курс, е добре младите хора да се запознаят с донорството, какви са целите и задачите, какво означава да спасиш нечий живот, саможертвата като идеал в обществото, заяви още доктор Костадин Чифлигаров.

Той подчерта, че от тази година се вижда сериозна ангажираност от страна на правителството, на министър Кирил Ананиев и на други държавни институции, които открито декларират готовността да се помогне една национална програма, включително и финансово.

Аз съм много обнадежден за бъдещето на тази програма, казва още доктор Чифлигаров.

Цялото интервю с доктор Костадин Чифлигаров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34