Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За донорството трябва да се говори в семейството

Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев. Той допълни, че увеличаването на броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия. Елена Крушкова разговаря с доктор Костадин Чифлигаров, координатор по донорство в УМБАЛ "Свети Георги".

Неразбирането на донорството като медицински процес, погледът върху донорството като екстравагантна дейност и мисленето, че „това мен не ме касае“, е голяма грешка, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Костадин Чифлигаров, който смята, че е необходимо системно обучение и подготовка на обществото.

Той посочи, че темата не трябва да се изчерпва само до единична медийна кампания, а е необходимо тя да се коментира в семействата, много преди да настъпи този съдбовен момент, когато трябва да се търси съгласие за донорство. Според него е необходимо близките да знаят мнението на хората приживе.

Проблемът е национален. Необходимо е обучението да започне още в училище. В часовете по биология в горен курс, е добре младите хора да се запознаят с донорството, какви са целите и задачите, какво означава да спасиш нечий живот, саможертвата като идеал в обществото, заяви още доктор Костадин Чифлигаров.

Той подчерта, че от тази година се вижда сериозна ангажираност от страна на правителството, на министър Кирил Ананиев и на други държавни институции, които открито декларират готовността да се помогне една национална програма, включително и финансово.

Аз съм много обнадежден за бъдещето на тази програма, казва още доктор Чифлигаров.

Цялото интервю с доктор Костадин Чифлигаров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08