Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забележителна изложба на икони в Малката базилика

| обновено на 06.11.19 в 12:33

Изложба на  икони от Добрина Бадалова се открива в Малката раннохристиянска базилика в Пловдив. Тя представя  икони от българските иконографски школи, като сред тях има и няколко авторски. Включени са и непоказвани до сега миниатюри. А изработването е по технологията на старите зографи.

Авторската икона, която Бадалова определя по-скоро като картина, е с образа на Христос - Добрият Пастир, в който зографката казва, че е вложила представата си затова, кака трябва да изглежда Той,  и когато човек Го погледне, да го усети близък до себе си, да усети собствената си вяра, и силата да може да я предаде и към ближния...

В тази творба, която за първи път ще бъде показана в Пловдив,  Бадалова е вплела  като елемент мозайките от Базиликата, които са позлатени.

Копията на нейните икони са от различни български иконграфски школи, като при изработването им, Добрина Бадалова  следва не само технологията на старите дографи, но и тяхното отдаване, аскетизъм и на душата.

За да мога да  предам чувството  в иконата... и всичко го правя много прецизно и съвестно, и това е - много работа и много отдаване. За да може да стига веднага до вярващия човек и до този, който търси...

Добрина Бадалова изучава иконография при проф. Любен Прашков в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  От 1996 до 2005 г. живее в Братислава, Словакия.

Носител е на наградата „Св. Кристиано“ в гр. Баручело, Италия.

Нейни творби са показвани на общи изложби в Братислава, Лондон , Белград, Виена , Будапеща  и др.

Цялото интервю с Добрина Бадалова е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10