Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Контраразузнаването на бившите служби в сборник на КОМДОС


Документалният сборник „Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991“ беше представен за първи път пред студенти и преподаватели от Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Той е част поредицата „Из архивите на ДС“ на Комисията по досиетата.

Мястото на премиерата не е избрано случайно, тъй като във ВУСИ се изучават специалности, които са свързани със сигурността на страната, подчертаха от Комисията.

Книжното издание на сборника включва 89 документа, а разширеният му електронен вариант – 140, като подборът е направен от над 200 архивни единици.

„Има два момента в нашата работа с архивите, когато виждаме ДС в една класическа роля на контраразузнавателна служба. Веднъж това беше в „Държавна сигурност и енергетиката“. И сега в „Дъжравна сигурност и опазването на държавната тайна 1944 – 1991“, когато виждаме, че Държавна сигурност работи, ако мога така метафорично да се изразя – градивно. Тоест – в случая тя няма за цел репресия на гражданите, а по-скоро обратното – да опази определен обем от информация от зложелатели“, заяви Борис Михайлов член на Комисията по досиетата. 

Отделение „Държавна тайна“ при IV Управление на ДС е основната структура, която има за задача да осигурява опазването на поверителни материали, да следи за спазването на нормативната регламентация, контрола и проверката на „поверителните“ деловодства в учрежденията и предприятията.


Още от категорията

Какво търсят емоционално интелигентните деца

Няма неемоционални деца. Всички те, както и възрастните, изпитват ежедневно широк спектър от емоции. А начинът, по който те ги разбират, определя начина, по който ще ги изразяват. Емоционално интелигентните деца търсят неагресивни начини за общуване и заявяване, могат да се радват на успехите си, могат да се справят и с неуспехите. „Опознай..

публикувано на 24.11.20 в 15:07

Онлайн e водещото кариерно изложение Career Show 2020

Водещото кариерно събитие в България - Career Show 2020 - ще се проведе на 24 и 25 ноември изцяло онлайн.  Целта на Career Show е да свърже квалифицирани кадри с подходящите за тях работодатели и да направи процеса по подбор на персонал максимално ефективен. Интересът към събитието тази година е изключително засилен. В него ще вземат участие..

публикувано на 24.11.20 в 09:07

Матей Матеев с изложба живопис във "Възраждане"

Изложба живопис „Какво направих“ на Матей Матеев ще се открие в двора на галерия “Възраждане“ в Стария град. В нея художникът включва картини със сюжети от негови любими цветя, от Атон и реплика към Владимир Димитров - Майстора.  Идеята е с красотата на цветята и енергията на места като Атон да се защитим във времето не само на вируса, но и..

публикувано на 24.11.20 в 06:38

Музиката на Чайковски в пловдивската библиотека

Концерт, посветен на 180 годишнината от рождението на Пьотр Илич Чайковски ще бъде изнесен в пловдивската библиотека "Иван Вазов" по инициатива на с дружение „Изкуство във времето“.  В концерта участват: Павел Генов – цигулка, Никола Николов – виолончело, Злателина Коларова – пиано, Цвета Панчева – сопрано. Гост-солист – Валентина..

публикувано на 24.11.20 в 06:36

Intelligent Music Project с нов албум и турне през 2021 г.

През февруари 2021 година предстои да излезе шестият албум на Intelligent Music Project, който е озаглавен “The Creation“. В него специално участие ще вземат Джон Пейн, Карл Сентанс, Ричард Гризман, както и барабанистите Тод Зукърман от Styx и Боби Рондинели, който е бил част от Rainbow и Black Sabbat. Основен вокалист отново ще бъде Рони..

публикувано на 23.11.20 в 11:04