Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Контраразузнаването на бившите служби в сборник на КОМДОС


Документалният сборник „Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991“ беше представен за първи път пред студенти и преподаватели от Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Той е част поредицата „Из архивите на ДС“ на Комисията по досиетата.

Мястото на премиерата не е избрано случайно, тъй като във ВУСИ се изучават специалности, които са свързани със сигурността на страната, подчертаха от Комисията.

Книжното издание на сборника включва 89 документа, а разширеният му електронен вариант – 140, като подборът е направен от над 200 архивни единици.

„Има два момента в нашата работа с архивите, когато виждаме ДС в една класическа роля на контраразузнавателна служба. Веднъж това беше в „Държавна сигурност и енергетиката“. И сега в „Дъжравна сигурност и опазването на държавната тайна 1944 – 1991“, когато виждаме, че Държавна сигурност работи, ако мога така метафорично да се изразя – градивно. Тоест – в случая тя няма за цел репресия на гражданите, а по-скоро обратното – да опази определен обем от информация от зложелатели“, заяви Борис Михайлов член на Комисията по досиетата. 

Отделение „Държавна тайна“ при IV Управление на ДС е основната структура, която има за задача да осигурява опазването на поверителни материали, да следи за спазването на нормативната регламентация, контрола и проверката на „поверителните“ деловодства в учрежденията и предприятията.


Още от категорията

Работилница за плетени картини в читалището в Лилково

Тази събота от 17.30 часа, в читалище „Родопска искра 2020“ в село Лилково, е началото на работилничката “Нишка по нишка“. Водещ на събитието е Венцислава Великова, творец и утвърдил се писател. От 2010-та година тя прави изкуство с текстил и конци. В произведенията й намират място керамиката, камъните, дървото, сухите треви, раковините и..

обновено на 17.08.22 в 18:05

45 000 лв. за проекти в Ситово, Лилково и Белащица

Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица спечелиха финансиране от Национален фонд „Култура“. Трите културни средища от община „Родопи“ са одобрени за финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. НЧ „Родопски напредък 2019“ в село Ситово ще получи 14 997 лева за проекта „Бабината..

обновено на 17.08.22 в 15:51

Великите европейци - Мефистофел, първа част

Той не е точно велик европеец, но е митологичен плод на великия европейски дух, общ за всички народи от континента.  „Не дърпай Дявола за опашката“ е прекрасен съвет. Пробвал съм - знам. Но как може да нанася реални удари един измислен образ, олицетворение на Злото в религиите, един типаж в изкуството, персонифициран, за да прави интересни..

публикувано на 17.08.22 в 10:21

Intelligent Music Project започва турнето си от Пловдив

С концерт на Античния театър в Пловдив започва турнето на българската рок група “Intelligent Music Project”.  На сцената ще излязат вокалиста на Rainbow Рони Ромеро, Стоян Янкулов – Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Иво Стефанов, Боби Косатката, Самуел Ефтимов, Лина Никол и Димитър Сираков. Седмият албум на групата “Unconditioned” ще бъде..

публикувано на 17.08.22 в 08:22

IMP и Рони Ромеро ще разтърсят Пловдив на 17-ти август

Световноизвестният вокалист на „Рейнбоу“ Рони Ромеро и супергрупата на д-р Милен Врабевски "Intelligent Music Project" отново ще разтърсят Пловдив. Концертът е на 17 август на сцената на Античен театър. С него се поставя началото на лятното турне на бандата. В интервю за Радио Пловдив създателят на групата доктор Милен Врабевски, който е..

обновено на 16.08.22 в 09:32