Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт със световна премиера в Опера Бутик в Пловдив

| обновено на 09.11.19 в 16:09
Петър Дундаков

Световна премиера на две камерни произведения от българския композитор Петър Дундаков и холандския Пол ван Брюхе ще се състои тази вечер в Дома на културата "Борис Хирстов" в Пловдив. Участват солисти и музиканти от Опера Пловдив.

Концертът е наречен “Гласове Нечути” и е от съвременна класическа музика, като ключовата дума в концепцията е „Диалог“. 

Творбата на Петър Дундаков “Портрет на Непознатото” за сопрано, пиано и класическа перкусия  е  с негово либрето и е вдъхновено от текстове за бъдещето. 

Композицията на Пол ван Брюхе “Глас, Нечут”е монодрама по действителен случай.

Двамата композитори споделят желанието си чрез своето изкуство не просто да изразят определена музикална естетика, а да общуват чрез музиката си. Смятайки комуникацията (или нейната липса) за един от най-важните аспекти на съвременното общество, те представят своя коментар върху него в своите творби. В този проект те се колаборират не само на музикално, но и на философско ниво, създавайки културни мостове в търсенето на нови пътища за своето изкуство. 

Петър Дундаков завършва философия в Софийския университет и композиране в Ротердамската музикална академия.

Работи в областта на съвременната музика, кино и театър. Участва в множество интернационални проекти в Холандия, Австрия, Литва, Испания и др.

За музиката си е носител на театралните награди „Аскеер“ и „Икар“, той е композиторът на филма „Възвишение“, той продуцира и проекта Мистерията на българските гласове с Лиса Джерард, който продължава да се радва на европейски успех, той е същият Петър Дундаков, тръгнал от поп музиката и техното, който сега работи в синкретичната палитра на музикалните жанрове.

Концертът на двамата е утре от 19 ч. в Градския дом на културата в Пловдив. 

Интервю с Петър Дундаков можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

„Алтер его” - сатиричен хумориситет

Академично, но хумористично ще бъде „Алтер его“ тази събота! Накратко: ще запалим по една пура за авторитет и ще изследваме европейската сатирична миниатюра в диахронен план – от Марциал през Франсоа Вийон, Теофил де Вийо, Масон дьо Мурвил, Тирсо де Молина, Франциско де Кеведо, Йохан Волфганг Гьоте, Франц Кастели, Вилхелм Буш, Карл Краус,..

обновено на 31.10.20 в 10:15

В "Срещите" - за българския дух и народните будители

Тази събота „Срещите” ви предлагат поредна среща с Неда Антонова и току що появилата се нейна  книга „Пепел от мислеща тръстика”.  Един разговор  за свободата, за българския дух, за самобитния български Ден на народните будители.  Бъдете с Радио Пловдив. Чуйте предаването в звуковия файл.

обновено на 31.10.20 в 08:15

Милонга в сърцето на Пловдив

Танго далеч не е само прочутите произведения на Пиацола, събиращи и до днес многохилядна публика. Нито е само „Компарсита”, която разпознава всеки един от нас. Жанрът - Танго води началото си далеч назад във времето, през годините на робство, още от приземните етажи на най-бедните квартали на Латинска Америка. „100 минути заедно и ...Танго“, едно..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

"Пловдивски следобеди" на Мария Райчева в галерия "Аспект"

Изложбата "Пловдивски следобеди"  на  Мария Райчева е подредена в галерия "Аспект".  Художничката, изкушена от неповторимата атмосфера на Пловдив, претворява настроенията си в картини.  "Колкото повече опознавам Пловдив, толкова повече го обиквам. Завладяна съм от неговата романтика, аристократизъм и изящество на архитектурата. Градът под тепетата е..

публикувано на 30.10.20 в 12:21

Художникът Светлозар Чавдаров открива изложба акварели

Директорът на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" Светлозар Чавдаров открива изложба в арт галерията на Пловдивски културен институт.  Авторът  ще представи над 20 свои творби. Лаконични и мечтателни.  Като тези на Търнър и Дега.  Завършени, нарисувани с лекота.  Професионалният опит на художника му позволява с четка да..

публикувано на 30.10.20 в 10:53