Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседават за първи път Общинските съвети на 7 общини

Своите първи заседания ще проведат днес местните парламенти на „Марица“, Карлово, Първомай, Хисаря, Раковски и Перущица, както и на община Смолян.

По традиция тържествените сесии ще бъдат открити от най-възрастните избрани общински съветници. След полагането на тържествена клетва от новоизбраните кметове и общински съветници, първа точка в дневния ред е избор на председатели на Общинските съвети. 

Тържествените заседания на местните парламенти в Пловдивска област, включително и областният център, продължават до понеделник. 

Новият стар кмет  на община „Марица“ Димитър Иванов, кметовете на 19-те кметства и новите съветници ще положат клетва на първото заседание на новоизбрания Общински съвет. Партиите, влизащи в състава му, са шест. Най-многобройна е групата на ГЕРБ с 12 представители, 7 са съветниците на БСП. "Новото време" и Земеделски народен съюз имат по 3-ма съветници, ДПС и ВМРО - по 2-ма.  

В Карлово Общинският съвет е съставен от 7 партии и коалиции. Най-голямата група е на ГЕРБ - 9 съветници, следвана от БСП със 7 и местната коалиция СДС - също със 7 съветници. ВМРО има 4-ма представители, а ДПС, Евророма и НФСБ - по 2-ма.

В Общинския съвет на Първомай влизат общо 6 партии, като най-многобройна е групата на БСП - 6 съветници. Следват ГЕРБ с 5-ма съветници, СДС и СДП - с по 3-ма, а ДПС и ЗС "Ал. Стамболийски" имат по 2-ма представители.

В ОбС на Раковски ще доминира ГЕРБ, където партията има 10 представители. Местната коалиция АВБ има 5 съветници, а БСП и ВМРО - по 3-ма.

Пет партии влизат в ОбС на Хисаря, като БСП има най-много съветници - 5. ГЕРБ и СДС имат по 4-ма представители, Социалистическа пъртия "Български път" - 3-ма, а ВМРО - 1 съветник. 

Местният парламент на Перущица е съставен от 6 партии и коалиции, като по 3-ма съветници имат ГЕРБ и "Демократична България - Обединение. БСП, ДПС и НФСБ имат по 2-ма съветници, а ВОЛЯ - 1.  

В 29-местния ОбС на Смолян ще доминира ГЕРБ с 11 съветници. Местата коалиция "Новото време" е представена от 7 души, БСП - от 6. ДПС има 3-ма съветници, а Земеделски народен съюз - 2-ма. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39