Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на главен прокурор излишно се политизира

Открива се своеобразна Пуническа война между две гилдии в Съдебната власт

В този спор най-лошото, което се случва, за съжаление е, че този спор и тази процедура излишно се политизира. И това вещае след себе си  доста проблеми, които ние ще констатираме след година-две, може би и повече. Практически се открива една своеобразна Пуническа война между две професионални гилдии в Съдебната власт – от една страна на съдиите и от друга страна на прокурорите и следователите. Което не говори добре за нашата държава.

Така бившият конституционен съдия и професор по конституционно право Пламен Киров коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив напрежението  около избора на нов главен прокурор на България. Той се спря на мотивите, с които президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев на поста. Посочената от държавния глава липса на състезателност професорът коментира с въпрос: 

Знаете ли колко кметове на населени места бяха избрани на миналите местни избори с една единствена кандидатура? Около 400. Някой да постави морални съображения?

Проф. Киров обясни, че в действията на ВСС за издигане на един кандидат има логика и посочи, че тя е заложена с последните изменения в Конституцията по отношение състава на ВСС от 2015 година и разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Според него: Оттам произтичат нещата и оттам може би за вбъдеще ще сме свидететели на повтарящо се действие от страна на съответните колегии да застават зад един единствен кандидат. Така че тук моралът няма никакво отношение.

Професорът се противпостави и на аргумента на Радев за липсата на високо обществено доверие към кандидата: Това дали общественото доверие е достатъчно - аз не знам как президентът определя. Като гледа звездите или по някакви други обективни критерии? Това, според мен, не е един издържан мотив, категоричен мотив. Освен това, ако забелязвате, президентът се концентрира изключително върху формални критерии. Аз не виждам президентът да е направил някакви възражения относно личностните, персоналните и професионалните качества на кандидата. Изтъква само формални критерии, които - така обосновани от него - имат политически отенък, за съжаление.

За служебно-институционалната подкрепа, която кандидатурата на Иван Гешев е получил, проф. Киров изрази мнение, че такава реакция е нормална, защото става въпрос за магистрат, който оглавява Специализираната прокуратура и институциите, от които е получил подкрепа, са работили с него и могат да дадат преценка: Не знам защо трябва  да приемаме, че това е укоримо, че определни държавни институции изразяват оценка към един или друг кандидат. 

А критиките от страна на Висшия адвокатски съвет нарече "необосновани" и попита: Е, в коя нормална държава адвокатите ще хвалят прокурорите и обратно? Те винаги са противоположни страни в наказателния процес. Ако в една държава оставите адокатите да определят кой ще бъде главен прокурор, смятате ли това за редно?

Проф. Пламен Киров още веднъж изясни процедурата след като президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той обясни, че ВСС следва да гласува отново същия кандидат и ако той събере необходимия брой гласове - 17 и повече от своя състав - държавният глава не може да отклони повторно направеното предложение за същото лице и е длъжен да издаде указ. Ако ВСС не успее да събере необходимото мнозинство, би следвало да започне нова процедура за номиниране на нов кандидат, който да бъде предложен.


Цялото интервю с проф. Пламен Киров може да чуете в аудио-файла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59