Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изборът на главен прокурор излишно се политизира

Открива се своеобразна Пуническа война между две гилдии в Съдебната власт

В този спор най-лошото, което се случва, за съжаление е, че този спор и тази процедура излишно се политизира. И това вещае след себе си  доста проблеми, които ние ще констатираме след година-две, може би и повече. Практически се открива една своеобразна Пуническа война между две професионални гилдии в Съдебната власт – от една страна на съдиите и от друга страна на прокурорите и следователите. Което не говори добре за нашата държава.

Така бившият конституционен съдия и професор по конституционно право Пламен Киров коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив напрежението  около избора на нов главен прокурор на България. Той се спря на мотивите, с които президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев на поста. Посочената от държавния глава липса на състезателност професорът коментира с въпрос: 

Знаете ли колко кметове на населени места бяха избрани на миналите местни избори с една единствена кандидатура? Около 400. Някой да постави морални съображения?

Проф. Киров обясни, че в действията на ВСС за издигане на един кандидат има логика и посочи, че тя е заложена с последните изменения в Конституцията по отношение състава на ВСС от 2015 година и разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Според него: Оттам произтичат нещата и оттам може би за вбъдеще ще сме свидететели на повтарящо се действие от страна на съответните колегии да застават зад един единствен кандидат. Така че тук моралът няма никакво отношение.

Професорът се противпостави и на аргумента на Радев за липсата на високо обществено доверие към кандидата: Това дали общественото доверие е достатъчно - аз не знам как президентът определя. Като гледа звездите или по някакви други обективни критерии? Това, според мен, не е един издържан мотив, категоричен мотив. Освен това, ако забелязвате, президентът се концентрира изключително върху формални критерии. Аз не виждам президентът да е направил някакви възражения относно личностните, персоналните и професионалните качества на кандидата. Изтъква само формални критерии, които - така обосновани от него - имат политически отенък, за съжаление.

За служебно-институционалната подкрепа, която кандидатурата на Иван Гешев е получил, проф. Киров изрази мнение, че такава реакция е нормална, защото става въпрос за магистрат, който оглавява Специализираната прокуратура и институциите, от които е получил подкрепа, са работили с него и могат да дадат преценка: Не знам защо трябва  да приемаме, че това е укоримо, че определни държавни институции изразяват оценка към един или друг кандидат. 

А критиките от страна на Висшия адвокатски съвет нарече "необосновани" и попита: Е, в коя нормална държава адвокатите ще хвалят прокурорите и обратно? Те винаги са противоположни страни в наказателния процес. Ако в една държава оставите адокатите да определят кой ще бъде главен прокурор, смятате ли това за редно?

Проф. Пламен Киров още веднъж изясни процедурата след като президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той обясни, че ВСС следва да гласува отново същия кандидат и ако той събере необходимия брой гласове - 17 и повече от своя състав - държавният глава не може да отклони повторно направеното предложение за същото лице и е длъжен да издаде указ. Ако ВСС не успее да събере необходимото мнозинство, би следвало да започне нова процедура за номиниране на нов кандидат, който да бъде предложен.


Цялото интервю с проф. Пламен Киров може да чуете в аудио-файла.

Още от категорията

Атанас Хранов в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ не пропускаме да изтече месец октомври, който е важен за художника Атанас Хранов.   Тази година на 7 октомври му се роди син Никола, на 11-ти той имаше рожден ден, на 14-ти откри изложба  в Пловдив. Най-новите му творби по три от поемите на Александър Секулов са подредени до 7 ноември в галерия "Аетерна".  Атанас Хранов..

обновено на 31.10.20 в 08:12

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45