Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват "Вълчите празници" и дългите нощи

Снимка: Под тепето, архив

Според народната традиция след Архангеловден започват "Вълчите празници", които се отбелязват в чест на вълците и чиято цел е да се умилостиви страшното животно. 

Празниците започват от днес, от деня на Св. Мина, а според народните вярвания този светец е покровител на вълците - той ги пуска и той ги прибира, разказа пред Радио Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей. 

Дългите нощи, които започват от днес, са най-опасните през годината, като символно са по-натоварени от "мръсните дни" след Коледа. Това са чисто семейни празници, с предпазен обреден характер, които са задължителни за жените, обясни тя.

Вярва се, че последният ден на "Вълчите празници" е най-тежък и много често той съвпада с 21.11. - деня на Св. Богородица и на християнското семейство. Затова на този ден Св. Богородица в народната култура се нарича "Вълчата Богородица", което говори, че хората са имали много страх от този ден. 

През тези дни се спазват много забрани, свързани с нещо остро, както и за предпазване от болести. Коли се курбан от черно пиле, задължително от жена. Не се шие, не се тъче, забранено е докосването до ножици, ножове, игли и др. остри предмети. Не се шият или поправят дрехи, защото се вярва, че вълкът ще ги подуши и ще нападне и изяде облечения с тях човек, разказа Грозделина Георгиева.

В тези празници се преплитат езически и християнски вярвания, свързани с болести, допълни още експертът. 

Цялото интервю на Нели Бистрашка с Грозделина Георгиева от РЕМ е в прикачения файл. 

Още от категорията

Изложба на Иван Кирков се открива в „ L’ Union“ - Пловдив

Изложба „Живопис, рисунки, илюстрации“ от Иван Кирков (1932-2010) ще се открие в  галерия „ L’ Union“ - Пловдив. Тя представя малко познати и непоказвани творби от разнородното творчество на автора. Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкус т во в началото на 60-те години...

публикувано на 24.01.20 в 10:25

Пловдив инвестира 10 милиона лева в култура през 2020-та

Средствата, заложени в бюджета на  културния календар на Пловдив за 2020 г., са около 2 млн лв. Те обаче далеч не обхващат всичко, над което ще работи екипът на общината през годината , подчерта  ресорният заместник-кмет Пламен Панов.  По думите му, заложените акценти в бюджета за култура са около 10 млн лв.   Освен за събитията, които се..

публикувано на 23.01.20 в 12:08

Млад пианист изнася концерт, посветен на Бетовен в Пловдив

Симфоничен концерт "250 години от рождението на Бетовен“ със солист Емануил Иванов  ще се състои в Градския дом на културата.  В програмата са включени Симфония №5 от Бетовен и Клавирен концерт №5 "Императорски". Диригент  е  Диан Чобанов. Поради големия интерес към концерта, за който билетите са изкупени, от Операта съобщават, че концертът..

публикувано на 23.01.20 в 09:22

В Пазарджик започват 45-те Зимни музикални вечери

В Пазарджик започва 45-то издание на Международния фестивал "Зимни музикални вечери- проф. Иван Спасов".  Концертите от програмата ще продължат в зала "Маестро Георги Атансов" до неделя включително.  Откриването винаги е с българска рапосдия "Вардар".  В първата фестивална вечер симфоничният оркестър на Пазарджик и смесеният хор на БНР под..

публикувано на 23.01.20 в 07:08

Великите европейци - Пол Сезан

„Искам да покоря Париж с ябълки и моркови” – обявява младежът Пол Сезан. И няма предвид да обстрелва с плодове и кореноплодни града, докато се предаде, а да рисува ябълки и моркови, докато Париж, влюбен, падне в краката му. Е, успява – колкото и шантаво да звучи. Успява, защото умее да рисува. Сезан знае, че в творбите му има нещо важно и..

публикувано на 22.01.20 в 10:26