Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в МБАЛ-Пазарджик заради уволнението на директора

Уволнението е заради съмнения за източване на Здравната каса чрез нередовни ТЕЛК решения

| обновено на 11.11.19 в 16:00

Директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради съмнения за източване на Здравната каса чрез нередовни ТЕЛК решения. Това породи напрежение в болница и по-голямата част от лекарите обмислят да подадат колективна оставка. Медиците са заявили позицията пред областния управител на Пазарджик.

В съобщението на здравното министерство за решението не се посочват причини то да бъде взето. Като най-вероятни се смятат разкритията от скорошно журналистическо разследване, според което кардиолог, работещ в болницата, е правил операции по поставяне на стентове на пациенти, които не са имали необходимост от това.

Според д-р Васил Вълчев журналистическото разследване срещу него е и болницата е поръчано от конкурентно лечебно заведение в града.

Още миналата седмица Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на болницата, за да бъде извършена промяната в управлението й, се казва в информацията. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал също така от Националната експертна лекарска комисия да направи проверка на решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик. Освен това по разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция "Медицински надзор" от днес започна пълна проверка на лечебното заведение. 

Междувременно Окръжна прокуратура -  Пазарджик се самосезира и образува преписка по разследването за извършени нарушения при издаване на решения на ТЕЛК в Пазарджик, заради което бе уволнен директорът на болницата Васил Вълчев.

За да се изяснят фактите и обстоятелствата по случая, предстои да бъде изискана медицинска документация, снети обяснения от лекари и медицински работници, както и друг действия, които да установят дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22