Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пияният кантонер е арестуван за 24 часа

Трима са ранени, след като влак блъсна кола край Асеновград

Кантонерът на жп прелеза не пуснал бариерата, тъй като се напил и заспал

| обновено на 12.11.19 в 15:43

30-годишен мъж е с опасност за живота, след като тази сутрин пътнически влак, движещ се от Асеновград за Пловдив, ударил лек автомобил на охраняем жп прелез в индустриалната зона на Асеновград. 

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев уточни, че тежко пострадалият е пътувал на предната седалка в леката кола, управлявана от 32-годишен шофьор. Той и другият пътник в колата, на 25 години, са с леки наранявания. На шофоьра е взета кръвна проба за алкохол. 

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 7 ч. тази сутрин.

51-годишният машинист на влака е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен. 

В районното управление е отведен 60-годишният кантонер, чиято алкохолна проба отчела положителен резултат над 1,5 промила. Той е задържан за 24 часа , а по случая е образувано досъдебно производство, каза заместник- районният прокурор на Асеновград Борис Михов .

"Основната причина за това ПТП е, че кантонерът не е свалил бариерата, въпреки че е получил сигнал, че влакът приближава към прелеза".

Кантонерът е служител в Национална компания "Железопътна инфраструктура" от 13 години и няма наказания до момента, каза Георги Вардев от Управление на движение на влаковете и гаровата дейност - Пловдив. Прелезопазачът е бил нощна смяна и е застъпил в 19 часа: "Инструктиран е, в добре изглеждащ вид, според ръководител по движението, който му е извършил инструктажа. Този служител, преди година, на случаен принцип е проверяван. Можем да го докажем с документи. При проверката тогава е била отрицателна".

Тази сутрин е разпоредена проверка на всичките 82 прелези в страната, в които има прелезопазачи и никъде не е установено нарушение по сигурнастта на движението, увери Георги Вардев. Той подчерта, че Национална компания железопатна инфраструктура извършва както планови, така и изненадващи проверки на кантонерите: 

"Само за нашето поделение имаме, за изминалата година, около 250 проверки за алкохол, а в национален план - за Национална компания "Железопътна инфраструктура" са над 1000. В бъдеще това, което Национална компания "Железопътна инфраструктура" прави, е да се засилят още повече мероприятията за проверка на алкохол и пресъоръжаването на прелезите, за да се минимизира човешкият фактор".

Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата и причините за възникване на катастрофата.

Най-тежко пострадалият е 30-годишен мъж с черепно-мозъчна травма и с наранявания по лицето, гърдите и краката. Той е приет в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги".  Също там е и вторият пациент, който е с гръдно-коремна травма, уточняват от лечебното заведение. 

Движението по железния път Пловдив - Асеновград е прекъснато, съобщават от пресцентъра на НКЖИ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е локализиран, каза областният управител Валентина Кайтазова.  През цялата нощ противопожарни екипи заедно с тежка техника са били на терен, за да се използват по-хладното време за овладяването на отделните огнища и прокарването на просеки.  По първоначални данни над 1000 декара смесена гора е напълно опожарена.  Тази сутрин..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17